Macron: EU by mohla do října mít shodu na směrnici o vysílání

24.08.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie by mohla do října najít shodu na podobě směrnice o vysílání pracovníků. Na tiskové konferenci po společném jednání v Salcburku to ve středu řekli šéfové vlád Rakouska, Česka, Slovenska a francouzský prezident. Podle nich se další jednání expertů zaměří na dobu vysílání či stanovení odměny, ale také na oblast dopravy. V říjnu mají o směrnici jednat ministři zemí EU.

„Budeme se snažit do října najít kompromis tak, aby byla nalezena přijatelná podoba směrnice,“ řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle něj se politici shodli na principech – jednalo se o zkrácení doby vyslání do ciziny a spravedlivé odměňování.

Macron uvedl, že v příštích týdnech o parametrech předpisu budou jednat expertní týmy. Francouzský prezident i rakouský kancléř Christian Kern zmínili, že by se měla doba vysílání zkrátit ze dvou let na rok. „Budeme si ještě lámat hlavu s dopravním sektorem, kde mají Česko a Slovensko zvláštní stanovisko,“ řekl Kern.

Česká a slovenská strana by oblast dopravy ze směrnice chtěly vyloučit. Nová pravidla by se totiž dotkla řidičů. Sobotka před jednáním řekl, že země V4 chtějí dobré podmínky pro své dopravce. Podle Macrona by se odborníci měli dopracovat i k návrhu „spravedlivé odměny, aby byly zohledněny podmínky vysílacích zemí“, řekl Macron.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek