Macron má na jaře přijet do Prahy podepsat plán spolupráce

24.08.2017
Euroskop, čtk

Francouzský prezident Emmanuel Macron zřejmě přijede příští rok na jaře do Prahy. Při své návštěvě by mohl podepsat s Českou republikou nový plán společné spolupráce na další čtyři roky. Novinářům to ve středu po schůzce s Macronem v Salcburku řekl český premiér Bohuslav Sobotka.

„Chceme rozvíjet strategické partnerství mezi našimi zeměmi. Máme podepsaný akční plán, podle něhož partnerství realizujeme a který končí v roce 2018. Naši spolupracovníci začnou pracovat na novém akčním plánu, který by mohl být podepsán příští rok na jaře při návštěvě prezidenta Macrona v Praze,“ uvedl premiér.

Plán na další čtyři roky by měl obsahovat společné záměry při digitalizaci průmyslu, pro vědu a výzkum, v jaderné energetice, obraně či vzdělávání. Připravit by se měl do konce roku.

O Macronově návštěvě mluvil ve středu také slovenský premiér Robert Fico. Na Slovensko by měl francouzský prezident podle něj zavítat v prvním čtvrtletí příštího roku.

Slovensko usiluje o co nejužší vazby s Francií. Její prezident prosazuje „znovuvybudování Evropské unie“, do konce roku by chtěl mít návrh jeho plánu. Jádrem společenství by se měly stát hlavně země eurozóny. „Ti, kteří chtějí postupovat rychleji, musí mít právo rychleji jít,“ řekl v Salcburku Fico s tím, že Slovensko chce být v unijním jádru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek