Průzkum: Odchod pracovníků z EU ohrožuje britské potravinářství

24.08.2017
Euroskop, čtk

Téměř polovina podniků působících v britském potravinářském sektoru tvrdí, že jejich pracovníci pocházející z Evropské unie uvažují o odchodu kvůli nejistotě kolem brexitu. Jejich absence by ochromila třetinu podnikatelských aktivit sektoru, vyplývá z průzkumu federace potravinářského průmyslu.

Potravinářský sektor má velký podíl na britském zpracovatelském průmyslu a na imigrantech je vysoce závislý. Až dosud se však debaty kolem dopadu britského odchodu z EU v tomto směru točily jen kolem automobilového a leteckého sektoru, upozorňuje agentura Reuters.

Podle průzkumu nazvaného „z pole na vidličku“, kterého se účastnilo 627 společností, už z firem odešlo 31 procent zaměstnanců z pevninské Evropy. A potencionální odchod dalších hlásí 47 procent producentů potravinového řetězce, tedy zemědělských podniků, zpracovatelů potravin, supermarketů i restaurací.

Nedostatek pracovní síly může zvýšit ceny potravin

Reuters nicméně podotýká, že dopad brexitu na pracovní trh je zatím poměrně nejasný. Podle oficiálních údajů se ve druhém čtvrtletí zvýšil počet britských zaměstnanců pocházejících z pevninské Evropy o 1,6 procenta, což je nejslabší růst za sedm let. Zhruba pětina z dvou milionů Evropanů pracujících v Británii je zaměstnána právě v potravinářském sektoru.

Jeho představitelé poukazují na to, že nedostatek pracovních sil bude mít vážný dopad na dostupnost i ceny potravin na britském trhu. Podle šetření se 36 procent společností obává, že bez imigrantů z Evropy bude jejich činnost ochromena.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek