Macron: Daňový dumping může vést k rozkladu EU

25.08.2017
Euroskop, čtk

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona „daňový dumping“ uplatňovaný některými východoevropskými zeměmi může bez změny evropské směrnice upravující vysílání pracovníků do jiných unijních států vést k rozkladu EU. Řekl to na čtvrteční tiskové konferenci v Bukurešti po setkání s rumunským protějškem Klausem Iohannisem.

„Někteří politici nebo obchodní kruhy“ v Evropě se chtějí „dotknout strukturálních fondů a vytvořit model, který je daňovým a sociálním dumpingem“, řekl Macron podle agentury AFP. Pokud se nic nestane, je přesvědčený, že to povede k „rozkladu Evropské unie“.

Rumunská metropole je druhou zastávkou Macrona na cestě po Evropě, při níž se chce zasazovat o zpřísnění unijní směrnice k vysílání pracovníků do jiných členských států EU. Ve středu o této problematice jednal v Salcburku se šéfy české, slovenské a rakouské vlády.

Podle AFP rakouský kancléř Christian Kern stanovisko Macrona sdílí. Česká republika a Slovensko jsou ovšem zdrženlivější a souhlasily s hledáním kompromisu.

Určité výhrady k Macronovu tažení dal ve čtvrtek najevo i rumunský prezident Iohannis. Uznal „silné znepokojení“ západoevropských zemí v této otázce i potřebu „zlepšit příslušnou směrnici“. Zdůraznil ale, že nesmí být „odstraněna konkurence ani volný trh“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek