Johnson: Británie finanční závazky vůči EU vyrovná

28.08.2017
Euroskop, čtk

Británie své zákonné závazky plynoucí z opuštění Evropské unie zaplatí, ujistil v pátek v rozhovoru poskytnutém stanici BBC ministr zahraničí Spojeného království Boris Johnson. Dodal však, že neuznává dříve naznačené a podle něj přemrštěné částky jako 100 miliard eur (2,6 bilionu korun).

Otázka „rozvodového účtu“ s EU vyvolala v táboře stoupenců brexitu rozkol, když část z nich odmítla názor tvrdých zastánců odchodu z EU, že by Británie neměla zaplatit „ani halíř“. Sám Johnson v této souvislosti v Dolní sněmovně v červenci označil požadavek 100 miliard eur za vydírání.

V pátek ministr zopakoval, že tuto částku neuznává. Nicméně zdůraznil: „Zcela určitě budeme muset své závazky splnit.“

„Některé sumy, které jsem viděl, se mi zdají být velmi vysoké,“ uvedl, ale hned ujistil, že Británie zaplatí. „Jsme lidé, kteří respektují zákon a platí účty,“ poznamenal.

„Neříkám, že souhlasím s interpretací (vyjednávače EU pro brexit Michela) Barniera ohledně toho, jaké jsou naše závazky. Ale jasně říkám, že musíme splnit své zákonné závazky, jak je chápeme. A to je to, co byste měli očekávat, že britská vláda udělá,“ prohlásil Johnson.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek