Evropská komise: V Katalánsku je třeba vrátit se k dialogu

02.10.2017
Euroskop, čtk

K rychlému návratu od konfrontace k dialogu dnes v souvislosti s děním v Katalánsku vyzvala Evropská komise (EK). Její mluvčí Margaritis Schinas před novináři zdůrazňoval, že v současnosti je potřeba hlavně jednota a stabilita, nikoli fragmentace. Schinas ale také zopakoval dosavadní postoj komise, že nedělní chaotické referendum o nezávislosti Katalánska nebylo podle španělské ústavy legální a že jde o vnitřní záležitost Španělska.

„Násilí nikdy nemůže být politickým nástrojem. Věříme ve schopnost premiéra Mariana Rajoye zvládnout tento složitý proces s plným respektem ke španělské ústavě a k základním právům občanů v ní obsaženým,“ prohlásil Schinas na tiskové konferenci.

Opakovaně ale mluvčí odmítl odpovědět na otázku, zda jsou za násilí, které v prohlášení komise zmiňoval, odpovědné španělské policejní síly.

Junckera dnes čeká telefonní hovor se španělským premiérem

Evropská komise se v minulém týdnu k chystanému referendu vyjadřovala jen vyhýbavě. Dnešní Schinasovo prohlášení je tak první reakcí Bruselu na hlasování v Katalánsku, kde si tvrdé zásahy policejních sil vyžádaly stovky zraněných. Katalánská vláda je zřejmě dál odhodlána k jednostrannému vyhlášení nezávislosti regionu.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker by se dnes odpoledne měl se španělským premiérem Rajoyem telefonicky spojit, dodal mluvčí.

Mluvčí Schinas dnes také poznamenal, že pokud by referendum o nezávislosti bylo v souladu se španělskou ústavou, ocitlo by se nezávislé Katalánsko mimo Evropskou unii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek