Zahraniční politici kritizovali násilí při katalánském referendu

02.10.2017
Euroskop, čtk

Z řady evropských zemí přišly kritické reakce na dnešní násilí, které provázelo akce španělské policie proti katalánskému referendu o nezávislosti. Skotská premiérka Nicole Sturgeonová ještě před jeho skončením vyzvala Španělsko, aby „změnilo kurz“ a aby nechalo lidi v klidu hlasovat. Belgický premiér Charles Michel vybídl k dialogu a odsoudil všechny formy násilí. Britský ministr zahraničí Boris Johnson vyjádřil znepokojení nad násilím v Katalánsku, ale dodal, že referendum bylo neústavní.

Sturgeonová, která patří mezi aktivní zastánce skotské nezávislosti na Británii, na twitteru uvedla, že je stále více znepokojena fotografiemi policistů hrubě napadajících katalánské voliče.

„Bez ohledu na názor na nezávislost bychom měli všichni odsoudit scény, jimiž jsme svědky,“ prohlásila skotská politička. Zároveň vyzvala Španělsko, aby „změnilo směr, než se někomu vážně ublíží“. „Nechte lidi hlasovat v klidu,“ dodala.

Michel napsal na twitteru, že „násilí nikdy nemůže být odpověď“. Šéf katalánské regionální vlády Carles Puigdemont mu poděkoval za výzvu proti násilí a k politickému dialogu.

Násilí odsoudili také předsedové liberálů a socialistů

Zástupce liberálů v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt upozornil, že se nechce míchat do vnitřních záležitostí Španělska, ale násilí odsoudil „se vší rozhodností“.

Předseda socialistů v europarlamentu Gianni Pittella hovořil o smutném dni pro Španělsko a Evropu. „Řešení může být jen politické, ne policejní,“ upozornil.

Mluvčí katalánské regionální vlády Jordi Turull dnes prohlásil, že španělská vláda se bude zodpovídat mezinárodnímu soudu za násilí spáchané španělskou policií během referenda.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek