Tusk předloží státům svou představu o reformě EU

09.10.2017
Euroskop, čtk

Předseda Evropské rady Donald Tusk tento týden navštíví metropole některých zemí Evropské unie, aby jednal o chystané reformě evropského bloku. Ve středu ho například ráno čeká schůzka s dánským premiérem Larsem Rasmussenem, v poledne jednání v Paříži s prezidentem Emmanuelem Macronem a večer setkání v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Vyplývá to z Tuskova programu na příští týden zveřejněného v pátek.

Tuskova série jednání souvisí s nastávající unijní debatou o další budoucnosti evropské integrace poté, co svou představu nabídl v projevu nejen prezident Macron, ale o něco dříve například také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Tusk chce hlavním městům předložit svou představu toho, jak by státy měly k nastávající diskusi o budoucnosti a reformách přistoupit. V Tallinnu před týdnem naznačil, že by měla obsahovat spuštění trvalé posílené spolupráce v obraně do konce roku 2017 nebo prosincový summit eurozóny k dalšímu prohloubení hospodářské a měnové unie s důrazem na dokončení bankovní unie.

Tusk bude jednat i se zeměmi V4

Ve čtvrtek dopoledne bude Tusk v Římě diskutovat s italským premiérem Paolem Gentilonim. Čekají jej také rozhovory s předsedou švédské vlády Stefanem Lövfenem, s nímž se sejde v pondělí, a s rumunským prezidentem Klausem Iohannisem, s nímž má schůzku naplánovanou na pátek.

V pátek odpoledne bude Tusk v Bratislavě, kde se zúčastní jednání vrcholných představitelů zemí visegrádské skupiny, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Setkání, svolané původně kvůli problematice dvojí kvality potravin, tak zřejmě získá obecnější význam; za Česko se ho má zúčastnit premiér Bohuslav Sobotka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek