Rakouské volby vyhrála lidová strana ÖVP, pravice posílila

16.10.2017
Euroskop, čtk

V předběžných parlamentních volbách v Rakousku dnes zvítězila lidová strana (ÖVP) v čele s jednatřicetiletým ministrem zahraničí Sebastianem Kurzem, která získala 31,4 procenta hlasů. Ukázaly to předběžné konečné výsledky, které zveřejnilo rakouské ministerstvo vnitra. Výsledky, v nichž ale není započítán rekordní počet korespondenčních hlasů, přisuzují pozici druhé nejsilnější strany v Národní radě protiimigrační Svobodné straně Rakouska (FPÖ) se ziskem 27,4 procenta.

Třetí je podle předběžných výsledků Sociálnědemokratická strana (SPÖ), která získala podporu 26,7 procenta hlasujících. Volební účast vzrostla oproti předchozím volbám ze 75 na 80 procent.

Pokud by rakouští sociální demokraté skončili na třetím místě, jak naznačuje předběžný výsledek, stalo by se tak poprvé od druhé světové války. Do Národní rady se ještě nově dostali s pětiprocentním ziskem liberálové (NEOS) a Kandidátka Petera Pilze, které předběžný výsledek přisuzuje zisk 4,1 procenta hlasů. Parlamentní lavice naopak opustí Zelení, kteří si podle předběžného výsledku zajistili pouze 3,3 procenta hlasů, což je o 9,1 procentního bodu méně než v roce 2013.

Konečnými výsledky ale ještě mohou zamíchat korespondenční hlasy, které budou sečteny až příští týden. Oficiální konečný výsledek má být oznámen ve čtvrtek.

Rakousko se výrazně posouvá doprava. Jak ÖVP, tak FPÖ si proti předchozím volbám polepšily – lidovci o 7,4 procentního bodu a Svobodní o 6,8 bodu. Obě strany by spolu navíc mohly vytvořit vládní koalici.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek