Země EU by mohly brzy více kooperovat při výcvikových misích

20.10.2017
Euroskop, čtk

Státy Evropské unie by mohly už brzy začít těsněji spolupracovat při civilních či výcvikových misích organizovaných na unijním základě. Po čtvrtečním jednání summitu Evropské unie o takzvané trvalé strukturované spolupráci v obranné a bezpečnostní oblasti (PESCO) to novinářům řekl český premiér Bohuslav Sobotka. Diskuse premiérů a prezidentů byla shrnutím stavu před tím, než celý projekt spolupráce spustí příští unijní summit v prosinci.

„Tady má Česká republika velké zkušenosti a také velký zájem. Patříme mezi země, které se pravidelně angažují v mezinárodních misích,“ připomněl český ministerský předseda. Čeští vojáci v misích podle Sobotky získávají zkušenosti a tak v této oblasti vidí pro ČR velký prostor.

Dalšími oblastmi spolupráce může být podle Sobotky například kooperace velitelských struktur evropských armád, lepší koordinace s NATO, zpravodajská výměna, pomoc při řešení bezpečnostních krizí. „Nepředpokládám, že by se PESCO účastnily všechny země EU, ale doufám, že jejich počet časem poroste,“ dodal Sobotka.

Posilování unijní spolupráce v obranné a bezpečnostní oblasti zesílilo poté, co se z EU rozhodla odejít Velká Británie. Téma obranné spolupráce bylo jednou z méně sledovaných částí dnešního jednání summitu EU, politici hovořili také například o budování digitální Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek