Švýcarsko pošle na rozvoj zemí východu EU 28,5 miliardy Kč

23.11.2017
Euroskop, čtk

Částkou 1,3 miliardy franků (28,5 miliardy korun) přispěje v následujících deseti letech švýcarská vláda do kohezního fondu Evropské unie s cílem podpořit rozvoj členských zemí v její střední a východní části včetně Česka. Oznámila to dnes švýcarská prezidentka Doris Leuthardová, která se v Bernu sešla s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Finanční prostředky by měly přispět především ke zlepšení situace v oblasti vzdělávání a podpořit opatření ke snižování nezaměstnanosti mladých.

Švýcarská vláda uvolní více než miliardu franků v období následujících deseti let. Podle agentury AP chce Bern zlepšením kvalifikace a snížení nezaměstnanosti mladých mimo jiné omezit imigraci ze zemí střední a východní části EU. V poslední době začaly narůstat především počty přicházejících Bulharů a Rumunů.

Finanční prostředky podle agentury AFP poplynou z alpské konfederace do zemí, které do EU vstoupily v roce 2004, 2007 a 2013, tedy i do České republiky. Bern už v minulosti do podobného kohezního fondu na rozvoj méně vyvinutých zemí přispíval.

Leuthardová uvolnění finančních prostředků oznámila během návštěvy předsedy EK Junckera v Bernu. Evropská unie v současnosti se Švýcarskem jedná o uzavření rámcové smlouvy, která by nahradila více než stovku bilaterálních dohod.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek