EU a NATO budou jednat o spolupráci při přesunech vojsk

04.12.2017
Euroskop, čtk

Budoucí užší spolupráce mezi Severoatlantickou aliancí a Evropskou unií v otázkách jako je mobilita vojsk nebo boj s terorismem bude mezi tématy úterní schůzky ministrů zahraničí zemí NATO. Novinářům to dnes řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg, podle kterého se ministerské schůzky plnohodnotně zúčastní i šéf americké diplomacie Rex Tillerson.

Tillerson má podle Stoltenberga silný osobní zájem na trvající transatlantické vazbě mezi evropskými spojenci a USA. „Od něj a americké administrativy neslyšíme jen slova, ale vidíme i konkrétní činy. Spojené státy nyní zvyšují svou vojenskou přítomnost v Evropě,“ připomněl Stoltenberg.

Na větší vzájemné spolupráci se NATO a Evropská unie domluvily teprve loni na summitu ve Varšavě, především v reakci na ruské počínání okolo ukrajinské krize a na rostoucí hrozbu terorismu. Odsouhlaseno pak bylo celkem 42 konkrétních společných akcí v oblastech jako boj s kybernetickými útoky, kdy obě organizace sdílejí informace o útocích či škodlivém software, či při postupu vůči takzvaným hybridním hrozbám. NATO svou námořní operací také podporuje ve Středozemním moři unijní operaci Sophia zaměřenou na boj s pašeráky lidí a výcvik libyjské pobřežní stráže.

Další spolupráce se má zaměřit na mobilitu vojáků

„Novou vlajkovou lodí“ vzájemné spolupráce by podle Stoltenberga měla být vojenská mobilita. NATO totiž poté, co kvůli Rusku posílilo obranu východoevropských členských zemí několika tisíci vojáky, nyní řeší, jak tyto síly v případě potřeby rychle podpořit dalšími jednotkami. „Naši vojáci a vybavení musí mít možnost rychle se přesunovat tam, kde je potřebujeme. Pro naši bezpečnost je to zásadní,“ upozornil generální tajemník aliance. NATO k tomu podle něj potřebuje jasnou podporu vlád členských zemí i Evropské unie jako celku.

Užší by podle Stoltenberga měla být také kooperace při řešení teroristických hrozeb.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek