Mayová jedná v Bruselu, je možný posun v rozhovorech o brexitu

04.12.2017
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová se dnes v Bruselu na pracovním obědě sešla s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Jen chvíli před napjatě očekávaným setkáním začali britští novináři na sociálních sítích upozorňovat, že obě strany jednání o odchodu Británie z EU dokázaly najít shodu ohledně otázky budoucího režimu na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Irský ministr zahraničí Simon Coveney později uvedl, že obě strany jsou „konečné dohodě velmi blízko“.

Naznačil také, že ani po brexitu nebude vytvořena takzvaná tvrdá hranice, tedy zavedeny celní a pasové kontroly. Tomu chtěl Dublin zabránit.

Juncker ani šéfka britské vlády s novináři při příchodu do sídla Evropské komise nepromluvili. Mayovou dnes odpoledne čeká také schůzka s šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem. Právě ten před deseti dny označil dnešek jako nejzazší termín k nalezení dostatečné shody nad tématy první fáze brexitových rozhovorů.

Pokud by dnes nepřišel dostatečný posun v otázce režimu na irské hranici, finančního vyrovnání a práv unijních občanů po brexitu, nebude podle Tuska moci unijní summit na konci příštího týdne rozhodnout o začátku další fáze vyjednávání. Ta už se má týkat široké oblasti budoucích vzájemných vztahů, včetně pro Brity klíčové otázky obchodu.

Intenzivní víkendová jednání diplomatů o irské otázce, kde se jednalo především o potřebě zamezit vzniku standardního hraničního režimu na vnější hranici EU, ale skončila podle Daily Telegraph a Financial Times úspěšně. Junckerův mluvčí potvrdil, že šéf Komise dnes telefonicky hovořil s irským premiérem Leem Varadkarem. Ten už avizoval na odpoledne své veřejné vystoupení. Dublin žádal záruky, že i po brexitu zůstane hranice prostupná, jinak hrozil vetem jednání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek