EU chce po Británii 2,7 miliardy eur kvůli celním podvodům

09.03.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise požaduje po Británii 2,7 miliardy eur (zhruba 69 miliard Kč) kvůli clům na obuv a textil z Číny, která nebyla zaplacena v důsledku podvodů. Výzva k uhrazení peněz je prvním krokem v právním řízení, které by mohlo skončit u Soudního dvora Evropské unie. Britská vláda podle mluvčího odhad vzniklých ztrát prezentovaný komisí neuznává.

Evropský Úřad pro boj proti podvodům (OLAF) loni v březnu uvedl, že Británie po léta ignorovala rozsáhlé celní podvody se zbožím dováženým z Číny, a způsobila tak Evropské unii značné ztráty, které by měla nahradit. Podvody se podle vyšetřovatelů týkaly zboží dováženého z Číny do Británie, jehož velká část byla určena pro černý trh v jiných částech EU, napsal server BBC.

„Dovozci se ve Spojeném království vyhýbali placení velkého objemu cel pomocí falešných faktur a nesprávných celních prohlášení,“ uvedla Evropská komise. Británie ale tvrdí, že komise používá metodiku, která import nadhodnocuje a ke stanovení vzniklé újmy není vhodná.

„Pozorně prostudujeme formální oznámení ze strany komise a v patřičném čase předložíme odpověď,“ uvedl mluvčí britské vlády. „Británie hodlá pokračovat v úzké spolupráci s úřadem OLAF a s komisí v oblasti celních podvodů,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek