Babiš: Česko je a zůstane v NATO spolehlivým spojencem


Euroskop, 22. 3. 2018

Premiér Andrej Babiš se před zahájením summitu Evropské rady, který se v Bruselu koná ve čtvrtek a pátek, setkal s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem a Čechy pracujícími v unijních institucích.

„Bylo to velmi zajímavé setkání a rozhovor. Diskutovali jsme mimo jiné o prohlubování spolupráce mezi NATO a Evropskou unií a shodli jsme se, že je třeba, aby všechny obranné iniciativy, které vznikají v rámci Evropské unie, doplňovaly aktivity NATO,“ řekl po jednání premiér Andrej Babiš.

„Bavili jsme se samozřejmě také o tom, že pokud chce NATO zůstat věrohodné, musí být schopno řešit hlavní obavy našich občanů o jejich bezpečnost,“ dodal premiér. Podle něj je nutné stabilizovat situaci zejména na Blízkém východě a v severní Africe, kde problémy spojené s migrací a terorismem vznikají.

Česko je odhodláno splnit závazky NATO

Babiš po schůzce na společné tiskové konferenci se Stoltenbergem upozornil na zásadní roli, kterou NATO má pro bezpečnost a prosperitu ČR. „Naše země je a zůstane spolehlivým spojencem,“ prohlásil s tím, že Praha je odhodlána splnit své závazky vůči transatlantické bezpečnosti a společné obraně.

„Naše vláda skutečně zrychluje nárůst výdajů na obranu,“ prohlásil Babiš a také on upozornil na vysoký český hospodářský růst. Proto je podle něj třeba mluvit také o tom, kolik ČR vydává na obranu nejen v procentuálním poměru, ale také v nominální hodnotě. „Pokud se podíváte na naše výdaje od roku 2014, tak jsme je prakticky zvýšili o víc než 30 procent, čili 10 procent ročně a to je dobrý trend,“ poznamenal.

Babiš a Stoltenberg

Premiér Andrej Babiš se v Bruselu setkal s generálním tajemníkem Jensem Stoltenbergem. Zdroj: Úřad vlády

O českých investicích do obrany mluvil i Stoltenberg. Ekonomický růst a stav veřejných financí Česka jsou podle něj dobrým základem pro vyšší obranné investice.

Na tiskové konferenci po jednání se generální tajemník NATO vyjádřil i k útoku v britském Salisbury. Aliance podle něj nemá důvod pochybovat o britském hodnocení, podle kterého je za pokusem o otravu někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery s velkou pravděpodobností odpovědné Rusko.

Český premiér Babiš v sídle NATO prohlásil, že Česko v této otázce stojí za svým britským spojencem. Stejnou věc zopakuje večer také summit EU. Současně označil za lež opakovaná tvrzení Moskvy, která ČR spojuje s vývojem a výrobou nervové látky novičok použité při útoku na začátku března.

Babiš: I malá země může být v EU aktivnější

V předvečer summitu se Andrej Babiš v Bruselu setkal s Čechy, kteří pracují v evropských institucích. „Od vstupu do EU jsme podcenili naši účast a nebyli jsme tolik aktivní a zastoupení našich lidí v evropských institucích není ideální. Chci to teď zásadně změnit,“ řekl v úvodu diskuze premiér Babiš. „I když jsme malá země, můžeme být aktivnější, dávat návrhy a spojovat se s jinými zeměmi, a to nejen v rámci Visegrádské skupiny,“ dodal.

Setkání se zúčastnila více než stovka českých úředníků, kteří působí v Evropské komisi, Evropském parlamentu, Radě a dalších institucích. Premiér českým úředníkům poděkoval za dosavadní práci a reprezentaci Česka na bruselské půdě a připomněl, že podpora Čechů v institucích je jednou z priorit evropské politiky vlády.

Setkání premiéra s Čechy v EU
Na setkání s premiérem Babišem přišla více než stovka Čechů pracujících v evropských institucích. Zdroj: Úřad vlády

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek