Stát dá z fondů EU dalších 100 milionů na stanice LNG

27.04.2018
Euroskop, čtk

Stát poskytne na výstavbu plnicích stanic na zkapalněný zemní plyn (LNG) dalších 100 milionů korun z evropských fondů. Ministerstvo dopravy to dnes oznámilo v tiskové zprávě. Vzniknout by mělo minimálně pět nových LNG stanic. V současnosti v České republice funguje jediná stanice v Lounech.

„Chtěli bychom podpořit výstavbu alespoň pěti LNG plnicích stanic, aby byla zajištěna průjezdnost dálkové kamionové dopravy přes území České republiky. Tyto veřejně přístupné stanice budou zároveň sloužit vnitrostátní nákladní, případně i autobusové dopravě,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Národní akční plán čisté mobility, který byl schválen vládou v listopadu 2015, počítá s minimálně pěti plnicími stanicemi na LNG do roku 2025. Podle ministerstva by se díky dotacím mělo podařit tento cíl splnit.

Celkem ČR podpoří infrastrukturu pro alternativní paliva 1,2 miliardami

Stát tak pokračuje v podpoře využívání alternativních paliv. Celosvětové zásoby zemního plynu jsou totiž výrazně větší než zásoby ropy a LNG by měl postupně v dopravě získávat významnější podíl.

Už v minulých měsících ministerstvo přislíbilo dotace z Operačního programu Doprava (OPD) na podporu výstavby páteřní sítě rychlodobíjecích stanic, doplňkové sítě běžných dobíjecích stanic pro elektromobily a CNG plnicích stanic. V květnu pak ministerstvo plánuje vyhlásit výzvu na projekty stavby stanic na vodík.

Celkem má stát v OPD, ze kterého jsou poskytovány dotace z evropských fondů, pro období 2014-2020 vyčleněno na podporu infrastruktury pro alternativní paliva 1,2 miliardy korun.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek