Diskuze s místopředsedou Komise o budoucnosti mobility


Ondřej Dostál, Euroskop

V pátek 1. 6. 2018 se v Praze v sídle Agentury pro evropský globální navigační systém (GSA) uskutečnilo diskuzní setkání na téma „Budoucnost mobility“. Vystoupil zde ředitel Agentury Carlo des Dorides a místopředseda Komise a komisař pro energetickou unii Maroš Šefčovič.

Úvodem setkání vystoupil ředitel agentury GSA Carlo des Dorides, který při uvítání hostů ocenil možnost širší veřejnosti přiblížit její fungování a význam.

Ačkoliv se prezentaci svého působení agentura věnuje kontinuálně, ať již kupříkladu každoročním dnem otevřených dveří či jinými akcemi, přímý kontakt s veřejností je dle Doridesových slov vždy vítaný.

Družicový systém nové generace

Po úvodním projevu des Doridese se slova ujal místopředseda Komise Maroš Šefčovič. Ten úvodem shrnul celý vznikající družicový lokalizační systém Galileo.

Hlavním cílem projektu Galileo je vybudovat síť družic vybavených špičkovou technologií, které ve spolupráci s pozemními centry Evropě zajistí nejlepší lokalizační systém na světě.

Místopředseda Šefčovič také zmínil, že projekt je na velmi dobré cestě a již přináší první výsledky. Vyvolává také pozitivní ohlas i mezi technologickými giganty jako je například společnost Google.

Tento zájem jen ilustruje nové možnosti, které Galileo otevírá, ať již při záchraně lidských životů, nebo v rámci rozvíjejících se technologií v dopravě či jiných odvětvích.

Neopomenutelným aspektem, který Galileo přináší, je také geopolitická nezávislost na dosud používaných systémech.

agentura GSA
Agentura GSA se nachází v pražských Holešovicích a je jedinou agenturou EU, která sídlí v ČR.
Zdroj: ČTK

Benefity nových projektů

Druhá část vystoupení Maroše Šefčoviče se věnovala tomu, co přináší evropské vesmírné projekty občanům. V první řadě je to fakt, že vesmírné programy jsou v podstatě investicemi do nových technologií a že mají vysokou návratnost.

Z přímých a okamžitých přínosů bylo také vzpomenuto, že díky sídlu agentury GSA získala Praha skoro 3 miliardy korun a dále pak také výhody spojené s koncentrací lidského kapitálu nejen v rámci Prahy.

Vesmírné programy obecně pak přináší velké příležitosti pro podnikání a výzkum a možnosti na zlepšení kvality života lidí. Jedná se zkvalitnění navigace a bezpečnosti letadel, která díky moderní satelitní navigaci mohou létat a přistávat i za zhoršených podmínek viditelnosti.

Pomáhají také koordinovat a zefektivňovat železniční dopravu, předcházet dopravním nehodám a přispívají k rozvoji autonomních vozidel.

Spolupráce se sokromým sektorem

Závěrem se místopředseda Šefčovič věnoval otázce propojení evropských vesmírných programů a soukromého sektoru. Přiznal, že přestože umí Evropa vytvářet mnoho kvalitního poznání, praktické využití, obzvláště co se trhu týče, poněkud zaostává.

Jejich komerční využití často přichází zpoza Atlantiku, kam často i evropští odborníci odcházejí.

Unie si tak do budoucna klade za cíl tento odliv zastavit a vybudovat v struktury pro spolupráci vědců a firem. Zmínil také, že součástí nového víceletého rozpočtu, má být i plán na zjednodušení přístupu k penězům pro firmy spolupracující s evropskými vesmírnými programy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek