Komise uložila společnosti Google pokutu ve výši 4,34 mld. eur


Euroskop, Evropská komise, ČTK, 19. 7. 2018

Pokuta se týká porušení antimonopolních předpisů EU. Společnost Google ukládala od roku 2011 výrobcům zařízení Android a provozovatelům mobilních sítí protiprávní omezení, aby upevnila dominantní postavení svých produktů zaměřených na všeobecné vyhledávání na internetu. Google po oznámení pokuty uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.

Jedná se o největší pokutu, jakou kdy Komise za porušování antimonopolních pravidel vyměřila.

Firma má nyní 90 dní na to, aby toto jednání fakticky ukončila, jinak jí hrozí každodenní penále. To by mohlo činit až pět procent průměrného denního obratu společnosti Alphabet, mateřské společnosti Google.

„O takové pokutě by musela Komise nově rozhodnout,“ upozornila k případným dalším krokům komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Zneužití dominantního postavení na trhu

Komise už předloni v dubnu dospěla k předběžnému závěru, že Google v souvislosti s operačním systémem Android porušuje evropská antimonopolní pravidla.

Podle rozhodnutí Komise těží společnost Google z dominantního postavení na trzích se službami internetového vyhledávání, s licencovanými operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení a s obchody pro aplikace určené pro mobilní operační systémy se systémem Android.

Firma měla zneužívat dominantního postavení svého operačního systému Android na trhu mobilních přístrojů a od roku 2011 omezovat výrobce zařízení tím, že je nutí přednostně instalovat aplikace od Googlu na úkor aplikací od konkurence.

Nekalé finanční pobídky

Dále Komise dospěla k závěru, že Google poskytoval značné finanční pobídky některým z největších výrobců chytrých zařízení a provozovatelům mobilních sítí pod podmínkou, že v celé nabídce svých zařízení se systémem Android předem a výhradně nainstalují Google Search.

Tím byla narušena hospodářská soutěž, jelikož se výrazně snížila motivace těchto společností k předinstalaci konkurenčních vyhledávacích aplikací.

„Google využil Android k upevnění dominantní pozice svého internetového vyhledávače. Tyto praktiky omezily možnosti konkurentů soutěžit v této oblasti na základě předností jejich produktů a přicházet s inovacemi. Evropským spotřebitelům tak byla upřena možnost těžit z účinné hospodářské soutěže v důležité oblasti mobilní komunikace,“ uvedla k omezení konkurence komisařka Vestagerová.

Protiprávní překážky Googlu

Google měl dle šetření Komise také stanovovat protiprávní překážky ve vývoji a distribuci konkurenčních operačních systémů Android. Společnost bránila výrobcům zařízení v používání jakékoli jiné verze systému Android, která nebyla společností Google schválena (tzv. Android forks).

Podmínkou toho, že budou výrobci moci na svá zařízení předinstalovat aplikace společnosti Google – včetně Play Store a Google Search – byl závazek, že nebudou vyvíjet ani prodávat jediné zařízení, které by běželo na Android forks.

Komise zjistila, že tohoto jednání se Google dopouštěl od roku 2011, tedy od téhož roku, od něhož je veden jako dominantní na trhu s obchody s aplikacemi pro mobilní zařízení s operačním systémem Android.

google
Google měl od roku 2011 omezovat výrobce zařízení tím, že je nutil přednostně instalovat své aplikace na úkor aplikací od konkurence.
Zdroj: Pixabay.com

Nejedná se o první pokutu

První pokuta pro Google se týkala obvinění z dubna 2015, podle kterého Google ve výsledcích internetového vyhledávání systematicky zvýhodňoval vlastní produkt umožňující srovnávání nákupních nabídek.

Google dostal od Komise pokutu již koncem loňského června. Za zneužití dominantního postavení na trhu mu byla vyměřena sankce 2,42 miliardy eur (přes 62 miliard Kč). Včera udělená pokuta je tedy skoro dvojnásobná.

Podle Vestagerové tuto pokutu společnost „prakticky zaplatila“, složila už totiž příslušné bankovní záruky. „Pokuta jde na uzavřený účet a tam zůstává do konečného rozhodnutí soudu. Pak je vrácena členským zemím,“ vysvětlila komisařka.

Podíl na trhu

Tržní podíl Googlu se pohybuje kolem 90 procent, což pro jiné hráče znamená mimořádně těžké vstupní podmínky. Komisařka Vestagerová dále připomíná, že Androidu využívá asi 80 procent všech chytrých mobilních zařízení v Evropě.

„Chceme, aby Google změnil své chování. Je nelegální a musí efektivním způsobem přestat. Nejde o žádnou morální záležitost. Máme trh, ten má svá pravidla a Google podle nich musí hrát stejně jako kdokoliv jiný,“ dodala Vestagerová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek