Míra nezaměstnanosti v Německu se drží nejníže od roku 1990

30.10.2018
Euroskop, čtk

Míra nezaměstnanosti v Německu v říjnu zůstala na zářijových 5,1 procenta, tedy na nejnižší úrovni od znovusjednocení země v roce 1990. Vyplývá to ze sezonně očištěných údajů, které dnes zveřejnil spolkový úřad práce.

Počet nezaměstnaných se proti září snížil zhruba o 11.000 na 2,292 milionu lidí. Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávali o něco výraznější pokles, a to o 12.000 osob. Samostatná zpráva německého statistického úřadu dnes ukázala, že zaměstnanost měřená metodikou Mezinárodní organizace práce (ILO) v září meziročně vzrostla o 557.000 osob na rekordních 45 milionů.

Příznivá situace na trhu práce podporuje spotřebitelské výdaje, které jsou v posledních letech hlavním motorem růstu německé ekonomiky. V loňském roce se hrubý domácí produkt (HDP) Německa zvýšil o 2,2 procenta, což bylo nejprudší tempo za šest let. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

Hospodářské vyhlídky Německa však nyní zastiňují obchodní spory mezi Spojenými státy a Čínou i nejistota ohledně výsledku jednání o podmínkách odchodu Británie z Evropské unie. Německá vláda tento měsíc snížila odhad letošního růstu německé ekonomiky na 1,8 procenta z dříve předpokládaných 2,3 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek