12.04.2019
Euroskop, čtk

Británie by podle své premiérky Theresy Mayové měla Evropskou unii opustit co nejdříve, aby se nemusela účastnit květnových voleb do Evropského parlamentu. Termín brexitu a případné zapojení do eurovoleb podle šéfky vlády závisí na rozhodnutí Dolní sněmovny britského parlamentu. Na její půdě ve čtvrtek Mayová vyzvala opoziční labouristy ke spolupráci při hledání kompromisu.

Je povinností obou hlavních stran ve sněmovně, aby spolupracovaly a aby „uskutečnily to, co si britský národ odhlasoval“, citovala britskou premiérku zpravodajská společnost BBC. Konzervativní vláda chce podle ministerské předsedkyně pokračovat v rozhovorech s labouristy a chce najít řešení, které bude přijatelné pro většinu poslanců. Pokud se to nepodaří, plánuje Mayová předložit Dolní sněmovně několik variant a postupovat podle toho, jak se její členové vyjádří.

Představitelé britské vlády se zástupci hlavní opoziční strany začali o brexitovém kompromisu jednat minulou středu. Rozhovory zatím průlom v současném parlamentním patu nepřinesly a není jasné, zda je Mayová skutečně ochotna opozici ustoupit. Lídr labouristů Jeremy Corbyn jí ve čtvrtek vzkázal, že pokud to vláda s hledáním kompromisu myslí vážně, její „červené linie se musí posunout“.

Británie by se mohla vyhnout eurovolbám

Zbytek EU v noci na čtvrtek na mimořádném summitu prodloužil Británii členství do konce října, tak aby mohla schválit podmínky svého odchodu z evropského bloku. To však znamená, že Londýn se musí začít připravovat na účast v květnových evropských volbách.

Podle Mayové sice zapojení Britů do eurovoleb není nevyhnutelné, avšak s hledáním východiska není možné otálet. „Například, kdybychom (brexitovou) dohodu schválili do 22. května, nemuseli bychom se evropských voleb účastnit, a když ji EU rovněž ratifikuje, budeme moci odejít 31. května ve 23:00 (24:00 SELČ),“ uvedla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek