Eurokomisařka Bieńkowská bude dnes v ČR, navštíví agenturu GSA

10.09.2019
Euroskop,ČTK

Evropská komisařka pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky Elžbieta Bieńkowská dnes navštíví Česko. Hlavním bodem jejího programu bude návštěva pražského sídla evropské vesmírné agentury GSA, která provozuje družicový systém Galileo. Pak komisařka navštíví podnik Aero Vodochody.

Hlavním cílem návštěvy Bieńkowské bude návštěva evropské agentury GSA. V ní by se měla seznámit s chodem agentury, jejím programem a zaměstnanci. Následně vystoupí s přednáškou k družicovému systému, která by se měla věnovat aktuálnímu stavu vývoje Galilea a dosud dosažených výsledků za 15 let činnosti agentury v ČR. Galileo dosáhlo zatím miliardy uživatelů v mobilních telefonech.

Dalším bodem programu eurokomisařky bude podnik leteckého výrobce Aero Vodochody. Firma působí mimo jiné také v obranném průmyslu, komisařka se proto za doprovodu zástupců ministerstva obrany seznámí s výrobou a přípravou vojenských letadel a probere účast českého obranného průmyslu na společných evropských projektech.

Agentura GSA je pověřena řízením evropského globálního satelitního systému Galileo. Díky 30 satelitům ve vesmíru by měl být přesnější při určování polohy než americký konkurenční systém GPS. V Česku má Galileo přes 700.000 uživatelů. Agentura sídlí od roku 2012 v Praze a je jedinou agenturou EU se sídlem v Česku. Zaměstnává kolem 200 lidí. V budoucnu by se její zaměření mohlo rozšířit o kosmické programy EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek