Inflace v eurozóně klesla na 0,7 procenta, nejníže za tři roky

01.11.2019
Euroskop, čtk

Meziroční míra inflace v eurozóně v říjnu klesla na 0,7 procenta, což je o desetinu procentního bodu méně než v září. Vyplývá to z rychlého odhadu, který ve čtvrtek zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Inflace je tak na nejnižší úrovni od listopadu 2016, na což chce Evropská centrální banka (ECB) reagovat dalšími prorůstovými opatřeními.

Vedení ECB, v jejímž čele v pátek vystřídá Maria Draghiho Christine Lagardeová, chystá od listopadu nové nákupy dluhopisů v objemu 20 miliard eur (zhruba 517 miliard Kč) měsíčně. Už v září snížila banka depozitní úrokovou sazbu o 0,1 procentního bodu na nové minimum minus 0,5 procenta.

Dlouhodobým cílem ECB je s ohledem na hospodářský růst udržovat inflaci těsně pod dvěma procenty. ECB už prostřednictvím předchozího programu nákupů dluhopisů, který skončil loni v prosinci, napumpovala do ekonomiky nově natištěné peníze v hodnotě 2,6 bilionu eur (zhruba 67 bilionů Kč).

Z jednotlivých segmentů trhu podle odhadu Eurostatu v říjnu meziročně nejvíce rostly ceny služeb, které se stejně jako ceny potravin, alkoholu a tabákových výrobků zvýšily o 1,6 procenta. Průmyslové výrobky zdražily o 0,3 procenta. Naproti tomu ceny energií o 3,2 procenta klesly. To je výrazný rozdíl proti zářijovému poklesu o 1,8 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek