Kulturní výbor EP chce peníze z EU i pro média či kulturu

22.04.2020
Euroskop, čtk

Peníze z fondů Evropské unie se musí dostat i k médiím, kultuře a tvůrčímu sektoru, zejména k individuálním tvůrcům a malým a středním subjektům v tomto oboru, který postihla koronavirová krize. Uvedli to členové kulturního a vzdělávacího výboru Evropského parlamentu v prohlášení, které v úterý EP zveřejnil.

Evropská unie musí udělat více, aby pomohla těmto odvětvím postavit se zpět na vlastní nohy, uvedli poslanci v dopise eurokomisařům Thierrymu Bretonovi a Mariyi Gabrielové. Vybídli k vytvoření krizového fondu pro média. Na podporu kultury by měla být podle poslanců poskytnuta část prostředků ze strukturálních fondů.

Média v současnosti sehrávají klíčovou roli při poskytování přesných informací. Představují protilátku na falešné zprávy a dezinformace, argumentovali členové výboru. Tento sektor ale v současnosti tvrdě zasáhl pokles příjmů z reklamy až o 80 procent v některých členských státech, a tak jedinou jistotou do budoucna se jeví nejistota.

Poslanci proto žádají Evropskou komisi, aby prozkoumala potenciál krizového fondu na podporu médií, který by využil prostředky, které nelze využít v rámci jiných programů kvůli pandemii. Reakce EU na koronavirus byla podle poslanců dobrým začátkem, ale musí se udělat ještě více.

„Změny pravidel strukturálních fondů, schválené v pátek Evropským parlamentem, mohou pomoci uvolnit další peníze a prostředky lze snadněji poslat tam, kde jsou nejvíce zapotřebí,“ uvedla podle komuniké předsedkyně kulturního výboru Sabine Verheyenová z řad evropských lidovců (EPP).

„Tyto peníze se musí rychle dostat do kulturního, tvůrčího a mediálního sektoru v souladu s konkrétním modelem jejich podnikání a jejich konkrétními potřebami. Vyzýváme komisi a členské státy, aby zajistily, že se podpory dostane všem, kdo ji potřebují. Musíme však také udělat více na úrovni EU, abychom poskytli odvětvím podporu šitou na míru a poskytli úvěry a přístup k financování kultury a tvůrčí činnosti,“ dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek