Lídři EU budou jednat o opatřeních v boji proti pandemii COVID-19

23.04.2020
Úřad vlády

Dnes 23. dubna proběhne v pořadí již čtvrtá videokonference lídrů EU ke koronaviru. Hlavními tématy jednání bude výměna názorů ohledně koordinace uvolňování národních opatření, plán ekonomické obnovy EU a zapojení EU do globálního řešení pandemie.

Diskuze k uvolňování opatření proběhne v návaznosti na vydání evropské cestovní mapy, kterou představila Evropská komise ve spolupráci s předsedou Evropské rady dne 15. dubna. Přijatý dokument zdůrazňuje především nutnost koordinovaného přístupu jak na úrovni EU, tak mezi členskými státy. Zároveň poskytuje státům doporučení, jak postupně a kontinuálně rozvolňovat restriktivní opatření za předpokladu ochrany veřejného zdraví.

Lídři v rámci debaty navážou na videokonferenci Euroskupiny v inkluzivním formátu ve dnech 7. – 9. dubna, kde ministři financí diskutovali o návrzích na řešení socioekonomických důsledků krize. Pozornost bude upřena zejména na návrh fondu obnovy, u kterého jsou státy EU prozatím rozděleny v otázce financování. ČR se podobně jako další státy staví rezervovaně k zavedení společného dluhového nástroje.

EU v boji proti pandemii také hodlá podpořit své partnery. Okamžitá humanitární pomoc i finanční prostředky na zmírnění socioekonomických dopadů by měly plynout především do zemí Afriky, západního Balkánu a Východního partnerství. Společná odpověď na okamžité i dlouhodobější dopady pandemie COVID-19 v rozvojovém světě má být především koordinovaná, efektivní, má předcházet duplicitám a má přispět k lepší viditelnosti EU v mezinárodním systému i v cílových zemích. ČR podporuje snahu EU o aktivní pomoc v partnerských zemích. ČR pro některé z cílových zemí připravuje i bilaterální pomocné programy, které budou evropskou pomoc vhodně doplňovat.

Autor: Robert Franěk

Sdílet tento příspěvek