Neformální videokonference ministrů obrany

12.05.2020
Úřad vlády

Ministři obrany budou dnes diskutovat o dopadech pandemie Covid-19 na bezpečnost a obranu

Hlavním tématem dnešního videokonferenčního jednání, které má nahradit původně plánované setkání Rady pro zahraniční záležitosti ve formátu ministrů obrany, budou důsledky pandemie Covid-19 pro bezpečnost a obranu EU. Diskuze ministrů by se přitom měla zaměřit na několik konkrétních oblastí, na které má nynější krize největší dopad.

Jedním z nich je zvýšené nasazení ozbrojených sil členských států za účelem podpory civilních orgánů při ochraně zdraví či střežení státních hranic. Vojenské složky se také významně podílejí na dodávkách zdravotnického materiálu ostatním členským státům. ESVA proto utvořila neformální pracovní skupinu, jejímž cílem je výměna informací o těchto podpůrných aktivitách ozbrojených sil a možnostech vzájemné podpory mezi členskými státy.

Celosvětové rozšíření koronaviru mělo také významný dopad na fungování misí a operací EU ve světě. EU přijala nezbytná opatření k zajištění ochrany zdraví vyslaného personálu, ale zároveň usilovala o zachování dostatečné míry jejich fungování. Ministři proto budou diskutovat o dalších krocích v této záležitosti.

Pandemie Covid-19 má také zřejmé strategické a geopolitické implikace. Ministři obrany se tedy budou vyjadřovat k odolnosti vůči kybernetickým a hybridním hrozbám, desinformacím či problémům z hlediska kritické infrastruktury. Zároveň se v diskuzi zaměří na možné dopady na obranné výdaje členských států a související iniciativy EU v oblasti rozvoje vojenských schopností.

Videokonference se zúčastní i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a zástupce generálního tajemníka OSN pro mírové operace Jean-Pierre Lacroix, aby informovali o probíhající práci v jejich organizacích s cílem zajistit koordinaci s EU.

Autor: Lukáš Hadrava

Sdílet tento příspěvek