Svoboda tisku v EU a ve světě v roce 2020

12.05.2020
Evropský parlament

Evropa zůstává místem, které novinářům garantuje nejvyšší míru svobody. Vyplývá to z dat, která byla zvěřejněna v rámci žebříčku světové svobody tisku, který každoročně sestavují Reportéři bez hranic.

Země EU se v žebříčku za rok 2020 umístily jako jedny z nejlepších a jsou hodnoceny jako země, které poskytují novinářům bezpečí a nejvyšší míru svobody. Nejvýše se v žebříčku umístily severské země Finsko, Dánsko a Švédsko a hned za nimi Nizozemí. Česká republika se umístila na 40. místě.

Každoroční žebříček Reportérů bez hranic hodnotí 180 zemí a oblastí podle míry svobody médií. Zemím uděluje hodnocení od 0 do 100. Kritérii jsou pluralismus, nezávislost médií, legislativa dané země, která se médií týká, transparentnost a míra násilí páchaném na novinářích. Čím nižší je bodové ohodnocení daného státu, tím vyšší svoboda tisku v něm je.

Smutným celosvětovým trendem je pokles počtu zemí, které lze považovat pro novináře za bezpečné. Dle Reportérů bez hranic lze za bezpečné označit jen 24 % zemí z celkového počtu 180. Riziko pro novináře přitom roste po celém světě. Nejvíce rizikovými zeměmi jsou země Severní Afriky, zejména Egypt a Libye a následně oblasti Blízkého východu a Čínská lidová republika. Během první třetiny roku 2020 bylo zabito již 11 novinářů a 231 novinářů se ocitlo ve vězení, z toho 67 v Číně, 25 v Egyptě, 22 v Turecku a 20 v Saudské Arábii.

Svoboda tisku v EU. Zdroj: Evropský parlament

Nová omezení kvůli pandemii COVID-19 dopadla i na média. Jedním z jejich hlavních zdrojů jsou totiž příjmy z reklam, které se nyní propadly. V důsledku může dojít k omezení šíření spolehlivých a ověřených zpráv, které jsou prevencí proti nárůstu šíření dezinformací. Evropský parlament 17. dubna informoval o shodě europoslanců na závažnosti šíření dezinformací v souvislosti s koronavirem. Právě svobodná média jsou pak podle europoslanců klíčová k udržení demokracie.

„Demokracie nemůže fungovat bez svobodných a nezávislých médií.“ Věra Jourová.

EU podporuje média a novináře, a to i po finanční stránce. V březnu letošního roku poskytla EU 5,1 milionů eur na financování projektů, které se zaměřují na předcházení porušování svobody tisku. Podle komisaře pro vnitřní trh Tierryho Bretona je cílem zvýšit pluralitu názorů a zejména pak zajistit všem občanům EU přístup ke kvalitním a ověřeným informacím.

Autor: David Březina, Euroskop

Sdílet tento příspěvek