Europoslanci: Trasovací aplikace musejí být dobrovolné

15.05.2020
Euroskop, čtk

Při využívání trasovacích mobilních aplikací v boji s koronavirovou nákazou musí státy Evropské unie ochránit soukromí lidí. Používání těchto aplikací by mělo být zcela dobrovolné a žádný stát by jím neměl podmiňovat vstup na své území. Shodla se na tom většina poslanců Evropského parlamentu během čtvrteční debaty na plenárním zasedání v Bruselu.

Evropská komise ve středečním balíčku podnětů k letní sezóně doporučila, že státy by současné kontroly na hranicích mohly nahrazovat mimo jiné i využíváním softwaru v telefonu zaznamenávajícího polohu a kontakty s dalšími osobami. Unijní země musí podle Bruselu zaručit, že aplikace budou vzájemně sladěné a bude je možné použít v celé EU.

„Tyto aplikace lidi přesvědčí, jen když jim nabídnou podstatné věci jako bezpečnost či informace,“ prohlásil lidovecký europoslanec Andreas Schwab. Zástupce nejsilnější parlamentní frakce patří k zastáncům rychlého otevření hranic a se skupinou kolegů vyzval komisi, aby v této věci na státy více tlačila. Brzké spuštění aplikací podle něho může k opětovnému otevření Evropy pomoci.

Stejně jako on i poslanci z dalších skupin připomínali, že mobilní sledování polohy a kontaktů s potenciálně nakaženými osobami musí být striktně dobrovolné.

Volný pohyb nesmí být podmíněn stažením aplikace

„Vstup do země nemůže být podmíněn používáním aplikace. Volný pohyb je základním právem, ne cenou za stažení aplikace,“ podotkla socialistická poslankyně Brigit Sippelová. V některých zemích přitom politici požadují, aby po otevření hranic mohli přijíždět pouze cizinci s příslušně vybaveným telefonem.

Využívání mobilního sledování kontaktů chystá či již rozběhla řada zemí včetně Česka. Státy testují aplikace poskytující různorodé informace spojené s nemocí covid-19 a podle Bruselu je důležité, aby aplikace z jednoho státu byly použitelné v jiné zemi.

„Musíme zajistit etické, transparentní a bezpečné využívání těchto aplikací. K tomu je nutný celoevropský koordinovaný přístup,“ uvedla liberální europoslankyně Karen Melchiorová.

Eurokomisař Didier Reynders evropské zákonodárce ujistil, že komise dohlédne na to, aby aplikace byly použitelné v celé EU. Na jejich vývoji bude podle něj se státy spolupracovat unijní úřad pro ochranu osobních dat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek