Petříček navrhne vládě program konkrétní pomoci Bělorusům

20.08.2020
Euroskop, čtk

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na pondělním jednání vlády představí program konkrétní pomoci běloruským občanům postižených represemi, k nimž se tamní bezpečnostní složky uchýlily po prezidentských volbách z 9. srpna. Podpora by měla formu peněz na právní zastupování nebo fyzickou i psychologickou pomoc zbitým lidem, uvedl ministr na Twitteru.

Petříček jednal dnes ráno o možné formě české pomoci se zástupci běloruské sekce Rádia Svobodná Evropa. „Odpověď byla jednoznačná: fyzická i psychologická rehabilitace vězněných a bitých, včetně novinářů a jejich rodin. A pak také peníze na právníky pro ty, kteří se nebáli, a poukázali na falšování voleb, a nyní si musí hledat novou práci, protože je za to vyhodili. S tím Česko pomoci může, program představím v pondělí na vládě,“ napsal ministr.

Šéf české diplomacie měl dnes dopoledne v programu také jednání se zástupci běloruské komunity žijící v Česku. Debata s nimi ale zatím ještě neskončila.

Nepokoje v Bělorusku vypukly po prezidentských volbách. Úřady vyhlásily výrazné vítězství Alexandra Lukašenka, který v čele země stojí od roku 1994. Značná část obyvatel ale považuje výsledky za zfalšované a začala proti nim demonstrovat. Lidé v ulicích dál žádají jeho odchod i přes tvrdý postup bezpečnostních sil vůči demonstrantům v minulých dnech. Zadrženo bylo na 7000 lidí a z toho kolem 4000 stále zůstává ve vězení. Propuštění mluví o násilí a psychickém mučení ve věznicích. Při zásazích několik lidí zahynulo, řada Bělorusů je nezvěstná.

Lídři Evropské unie se ve středu na mimořádném summitu shodli, že prezidentské volby v Bělorusku nebyly ani svobodné, ani spravedlivé. Proto EU neuznává jejich výsledek. Summit také potvrdil sankce vůči představitelům Lukašenkova režimu, na kterých se minulý týden dohodli ministři zahraničí zemí sedmadvacítky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek