Lídři EU se budou dnes bavit o jednotném trhu a digitalizaci

02.10.2020
Euroskop, ČTK

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie budou dnes v Bruselu debatovat o tom, jak zajistit co nejlepší fungování jednotného trhu v době ovlivněné pandemií covidu-19. Druhý den mimořádného summitu se budou bavit i o digitalizaci evropského hospodářství či o soběstačnosti evropského bloku v případě krize.

Předseda Evropské rady Charles Michel v posledních týdnech zdůrazňuje, že EU by měla posílit svou „strategickou autonomii“ a toto sousloví bude dnes patrně z úst vrcholných politiků znít často. Podle navrhovaných závěrů summitu by se měli shodnout na tom, že unie bude pracovat na větší soběstačnosti například ve výrobě léků, komunikačních technologií či dalších strategických produktů. Unijní představitelé jsou zajedno v tom, že koronavirová krize odhalila zranitelnost Evropy v mnohém závislé například na asijské produkci.

Zvláště globálním posilováním Číny je pak motivována snaha lépe chránit unijní trh. Očekává se, že političtí vůdci podpoří návrh, aby EU v budoucnu ztížila přístup na svůj trh mimoevropským firmám, které se těší státní podpoře a mají proti těm unijním konkurenční výhodu.

Lídři by rovněž měli vyzvat Evropskou komisi, aby připravila plán digitalizace unie na následující desetiletí. V navrhovaných závěrech je také souhlas s návrhem komise, podle něhož má být pětina ze 750 miliard eur (téměř 20 bilionů korun) ve fondu pokrizové obnovy hospodářství spojena s digitalizací ekonomik.

Během první části summitu, která začala ve čtvrtek odpoledne a skončila v noci na dnešek, se prezidenti a premiéři zemí EU dohodli na společném postupu vůči Turecku a na plánu přijmout sankce proti představitelům běloruského režimu. Autoritářský prezident Alexandr Lukašenko na sankčním seznamu ovšem nebude.

Předsedkyně Evropské Komise Ursula von der Leyen. Zdroj: ČTK

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek