Šéfové států EU chtějí lépe koordinovat boj proti covidu-19

02.10.2020
Euroskop, ČTK

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se na dnešní vrcholné schůzce v Bruselu dohodli, že jejich státy zlepší vzájemnou koordinaci kroků zaměřených proti šíření covidu-19. Po skončení dvoudenního summitu EU to v Bruselu řekl předseda Evropské rady Charles Michel. Unijní země přitom podle něj budou vycházet z návrhů Evropské komise, která ke vzájemnému sladění „covidových semaforů“ či společným nákupům léků vyzývá dlouhodobě.

„Rozhodli jsme se, že posílíme naši koordinaci a spolupráci na základě konkrétních návrhů předložených komisí,“ řekl Michel novinářům po jednání. Společný boj proti aktuální druhé vlně epidemie šířící se Evropou nebyl původně vůbec na programu summitu, který se měl zabývat pouze dlouhodobějšími hospodářskými důsledky pandemie koronaviru.

Mezi vrcholné představitele členských zemí bloku, kteří debatu o boji s covidem-19 požadovali, patřil i český premiér Andrej Babiš.

„Není to ani tak problém Evropské komise, ale členských států. My musíme přimět naše epidemiology, aby spolu pravidelně diskutovali, vyměňovali si informace a byli v neustálém kontaktu,“ uvedl předseda české vlády, podle něhož je současná koordinace opatření jednotlivých států nedostatečná. Česko patří v současnosti k zemím, v nichž se v přepočtu na obyvatele šíří covid-19 vůbec nejrychleji.

Unijní exekutiva státům začátkem září navrhla, aby sjednotily kritéria, podle nichž se posuzují rizikové oblasti i svůj přístup k lidem z těchto regionů. Brusel chce také posílit společné nákupy léků a zdravotnického materiálu a klade důraz na koordinaci předběžných nákupů testovaných vakcín.

Předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyenová po dnešním jednání s šéfy států a vlád prohlásila, že EU zahájila předběžné rozhovory s dalšími společnostmi, od nichž by komise pro unijní země mohla nakupovat očkovací látky. „Komise již podepsala dvě smlouvy o předběžném nákupu a jedná o dalších pěti. A nyní jsme začali rozhovory se čtyřmi dalšími společnostmi,“ řekla novinářům šéfka komise. Celkově by komise mohla v případě úspěšného otestování vakcín všech výrobců, s nimiž jedná, zajistit více než miliardu dávek.

Podle premiéra Babiše mají členské země rezervy i v dalších oblastech, jako je například vzájemné uznávání výsledků testů. „Je absurdní, že například Belgie neuznává náš test,“ podotkl český premiér po jednání v belgické metropoli.

Mnohé členské země se však nechtějí vzdát části své suverenity v rozhodování o zdravotní politice a dosud s výraznějším sladěním postupu proti pandemii váhají.

Předseda vlády ČR. Zdroj: Evropská rada

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek