Do Prahy by měl přijet slovinský ministr zahraničí

13.10.2020
Euroskop, čtk

Do Prahy by dnes měl na dvoudenní návštěvu dorazit slovinský ministr zahraničí Anže Logar. Hlavním tématem jeho návštěvy je spolupráce mezi Českem a Slovinskem v boji proti pandemii koronaviru, se svým protějškem Tomášem Petříčkem (ČSSD) bude o tématu jednat ve středu. Není ale jisté, zda do organizace návštěvy ještě nezasáhnou nová hygienická opatření, která Česko přijímá kvůli pandemii.

Petříček s Logarem by měli jednat o opatřeních, které Česko a Slovinsko proti koronaviru přijaly, ale i o společném evropském postupu proti pandemii. Evropská unie například koordinuje nákupy vyvíjené vakcíny proti viru nebo nákupy léku remdesivir, který pomáhá pacientům s těžkým průběhem nemoci covid-19.

Kromě problematiky koronaviru by se ministři na svém jednání měli věnovat i situaci v Bělorusku po prezidentských volbách, které podle tamních úřadů vyhrál Alexandr Lukašenko, EU ale jeho vítězství neuznala kvůli volebním podvodům. Debatovat by měli i o situaci na západním Balkáně nebo o současném konfliktu v Náhorním Karabachu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek