Data Governance Act

08.12.2020
Úřad vlády

Evropská komise vydala 25. listopadu návrh nařízení o správě údajů, tzv. Data Governance Act, které má usnadnit a zvýšit sdílení údajů v rámci EU. Toho má být dosaženo skrze zpřístupnění více údajů veřejného sektoru pro jejich opětovné použití, vytvoření rámce pro zprostředkovatele dat, vytvoření rámce pro dobrovolné poskytnutí osobních dat pro altruistické účely (bez nároku na odměnu, pro veřejný prospěch) a zajištění koordinace a interoperability skrze expertní skupinu European Data Innovation Board.

Sdílení osobních i neosobních dat, ať už od soukromých podniků k veřejné správě (B2G), mezi podniky (B2B), nebo od státní správy k soukromému sektoru (G2B) má být založeno na dobrovolné bázi a musí splňovat požadavky na ochranu údajů, bezpečnost informací a ochranu duševního vlastnictví. V tomto ohledu nařízení doplňuje směrnici o otevřených datech, kde duševní vlastnictví a ochrana obchodního tajemství nebyly výrazně obsaženy. Vlastníci dat, ať už jednotlivci nebo společnosti, budou mít možnost vykonávat nad svými daty kontrolu. Poskytnutí dat může být za úplatu, či bez, pro veřejné dobro. Pro přístup k datům veřejné správy bude zřízeno jednotné kontaktní místo. Cílem, avizovaným již v Evropské datové strategii, je vytvoření společných datových prostorů EU pro sektory, jako jsou zdravotnictví, zemědělství nebo doprava. Evropské podniky tak získají přístup k datům pro strojové učení nebo analýzy založené na velkých číslech. Lokální data pak podniky mohou využít pro zacílení svého produktu na daný trh. Zamýšlený rámec by měl umožnit snadné sdílení dat napříč sektory a zeměmi, a zvýšit tak konkurenceschopnost evropských podniků.

Přístup k datům by měli mít i zprostředkovatelé dat ze třetích zemí za podmínek zřízení právního zástupce v EU a splnění podmínek pro ochranu údajů podle evropských předpisů. Na příští rok Komise také avizovala vydání návrhu nařízení Data Act, které by mohlo zavést konkrétní opatření pro sdílení dat podnikatelskými subjekty.

Data. Zdroj: Pixabay.com

Autor: Zuzana Jandová

Sdílet tento příspěvek