Tři francouzští vojáci včera zahynuli při operacích v Mali

29.12.2020
Euroskop.cz, ČTK

Tři francouzští vojáci včera zahynuli v Mali, když jejich obrněné vozidlo na severu země zasáhlo výbušné zařízení. Podle agentury AFP to oznámila francouzská prezidentská kancelář. Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že ho událost hluboce zasáhla, a uvedl, že Francie je rozhodnuta pokračovat v boji proti terorismu.

Od roku 2013, kdy byly francouzské síly v oblasti afrického Sahelu nasazeny, tam bylo zabito 47 příslušníků francouzských vojsk.

V Sahelu, kde kvůli sílícímu radikálnímu islamismu, násilnostem a špatné bezpečnostní situaci v posledních letech přišly o život tisíce civilistů i vojáků, má Francie rozmístěno přes 5000 příslušníků armády. Islamistická uskupení v počátcích svého vzestupu po roce 2010 operovala především na severu Mali, odtud se ale rozšířila i do střední části země, stejně jako do sousední Burkiny Faso a Nigeru, a nyní mají pod kontrolou rozsáhlá území vymykající se dohledu jednotlivých států.

V Mali v rámci mise EU, které velí český generál František Ridzák, působí také desítky českých vojáků, kteří především střeží velitelství mise a její výcvikovou základnu.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek