Neformální videokonference členů Evropské rady a eurosummitu (25. – 26. 3.)

25.03.2021
Úřad vlády

Lídři EU budou diskutovat o boji proti covid-19, vnitřním trhu, digitální agendě i vnějších vztazích a připojí se i prezident USA Joe Biden.

Lídři členských států EU se měli v březnu setkat tradičně v Bruselu na jednání Evropské rady. Z důvodu vážné epidemiologické situace se ale rozhodlo o přechodu na videokonferenční jednání. Hlavními tématy budou boj proti covid-19, vnitřní trh, průmyslová politika, digitál a ekonomika, ale i vnější vztahy zastoupené diskusí o východním Středomoří a informačním bodem o Rusku. Krátce se k videokonferenci připojí i prezident USA Joe Biden.

Hlavním tématem i třetí letošní videokonference Evropské rady bude boj proti pandemii covid-19. Klíčové bude přezkoumat možnosti zvýšení objemu dodávek vakcín a jejích spravedlivá distribuce. Kromě toho budou lídři diskutovat i návrh digitálního zeleného certifikátu, který by měl ulehčit pohyb po EU.

Vnitřní trh je tradičním tématem březnového zasedání. Členové Evropské rady budou hledat možnosti, jak ho ochránit a využít pandemickou krizi k odbourání dalších stávajících překážek. Tentokrát se ale lídři zaměří primárně na „digitální kompas“, tedy konkrétní digitální ambice EU do roku 2030. Diskutovat budou mimo jiné i digitální zdanění a aktualizaci průmyslové politiky EU. Na okraj ER zasedne i eurosummit v rozšířeném formátu, který se zaměří na posílení mezinárodní role eura.

V posledních měsících lze pozorovat pozitivní kroky Turecka vůči EU, které otevírají možnosti pro nastolení pozitivní agendy a nalezení udržitelného řešení nestabilní situace ve východním Středomoří vyvolané nelegálními průzkumnými a těžebními aktivitami Turecka. Lídři prodiskutují možné scénáře a další kroky EU. Rozhodovat se bude ale až v červnu. Následně budou předsedové vlád a hlavy států informováni o vývoji vztahů s Ruskem, přičemž diskuse k tomuto tématu se uskuteční až na dalším jednání.

V průběhu jednání se připojí i prezident USA Joe Biden a s představiteli EU27 prodiskutuje možnosti spolupráce v boji proti covid-19, oživení transatlantických vztahů, ale tématem budou i zahraničněpolitické otázky.

Evropská rada. Zdro: Consilium.europa.eu/

Pozice ČR

ČR považuje za primární vyřešit situaci s nedostatkem vakcín proti covid-19 a jejich férovou distribucí. Považuje za potřebnou důkladnou diskusi o digitálních zelených certifikátech, aby toto řešení bylo funkční a skutečně ulehčilo pohyb po EU. ČR vítá i diskusi o vnitřním trhu a digitální agendě, ale považuje za nezbytné se vymezit proti jakémukoliv protekcionismu. Potřebná jsou nová ambiciózní pravidla v mezinárodním obchodě. Rovněž ČR vítá diskusi o východním Středomoří a snahu o nastolení pozitivní agendy vůči Turecku a také informativní bod o vývoji ve vztazích s Ruskem. Krátké připojení prezidenta USA Joe Bidena je dle ČR pozitivním signálem pro vztahy EU-USA, aktivní přístup USA ke světovému dění je přínosný jak pro ČR, tak pro celou Evropu. Bezpečnost zůstává nejdůležitějším prvkem vztahů, významné ale budou i obchodní vztahy, technologická spolupráce a globální otázky. ČR zdůrazňuje také potřebu koordinovaného úsilí mezi EU a USA v boji proti pandemii covid-19.

Autor: Lukáš Lukačovič

Sdílet tento příspěvek