Merkelová nadále považuje společný nákup vakcín za správný

26.03.2021
Euroskop.cz, ČTK

Společné pořízení vakcín proti nemoci covid-19 v rámci Evropské unie byla správná cesta, nákupy samotnými státy by otřásly základy jednotného unijního trhu. Včera to v německém parlamentu prohlásila kancléřka Angela Merkelová, která poslance informovala o tématech začínajícího dvoudenního summitu EU.

Velkou část projevu Merkelová věnovala pandemii a zhoršující se epidemické situaci v Německu. „To není německý fenomén, čísla rostou v celé Evropě,“ řekla. Zároveň varovala, že nynější vývoj je jiný než v předchozích vlnách a že britská mutace koronaviru, která je považována za nakažlivější, zcela mění povahu boje s infekcí.

„V podstatě čelíme zcela nové pandemii,“ řekla. Zdůraznila proto, že je nezbytné testovat. Zopakovala, že Německo poskytuje nejméně jednou týdně zdarma rychlotest svým obyvatelům, kteří by toho měli využívat, obzvláště pokud se scházejí s více lidmi. V této souvislosti zmínila jihoněmecký Tübingen, kterému se daří držet šíření infekce pod kontrolou. Podle odborníků je to díky tomu, že od počátku pandemie nabízí zdarma testování.

V závěru kancléřka řekla, že konec pandemie je díky očkování na dohled. „Nad koronavirem zvítězíme,“ zdůraznila.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek