Ekonomika EU v prvním čtvrtletí klesla o 0,4 procenta, je zpět v recesi

19.05.2021
Euroskop.cz, ČTK

Ekonomika Evropské unie v prvním čtvrtletí podle sezonně přepočtených údajů klesla proti předchozím třem měsícům o 0,4 procenta po poklesu o 0,5 procenta ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku. Ve své zpřesněné zprávě to včera oznámil statistický úřad Eurostat. Potvrdil tak, že unie se vrátila k hospodářské recesi, za kterou stojí hlavně uzávěry v souvislosti s pandemií. Česká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o 0,3 procenta.

V eurozóně se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 0,6 procenta, zatímco ve čtvrtém čtvrtletí pokles činil 0,7 procenta. Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Pokles byl nevyhnutelný

„Pokles HDP v Evropské unii v letošním prvním čtvrtletí byl nevyhnutelným důsledkem ekonomických restrikcí proti pandemii. Až na světlou výjimku Belgie došlo v uvedeném období v celé EU k omezení sociálních kontaktů, měřených indexem Google Mobility. Přitom země, kde byla omezení tvrdší, propadly ekonomicky víc než ostatní,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Zároveň dodal, že propad HDP v eurozóně byl jen mírný a téměř polovina zemí s dostupnými daty vykázala mezičtvrtletní růst. „USA byly na konci března a stále jsou v předstihu před EU pokud jde o očkování, takže dřívější oživení ekonomiky USA nepřekvapí. Druhý kvartál nicméně již ukáže oživení rovněž v EU,“ uvedl Sobíšek.

Hospodářská recese přichází po velmi silném oživení z třetího čtvrtletí, kdy ekonomika EU vykázala vzestup o 11,7 procenta, zatímco eurozóna vzrostla o 12,5 procenta. Za tímto růstem bylo relativní zlepšení vývoje pandemie po druhém čtvrtletí, kdy hospodářství naopak zaznamenalo rekordní propad.

Ekonomika Spojených států si vede lépe

V meziročním srovnání ekonomika EU v prvním čtvrtletí vykázala pokles o 1,7 procenta, což je zlepšení proti poklesu o 4,6 procenta ve čtvrtém čtvrtletí. Podobně meziroční propad v eurozóně se zmírnil na 1,8 z předchozích 4,9 procenta v závěru loňského roku. Česká ekonomika v prvním čtvrtletí vykázala meziroční pokles o 2,1 procenta po poklesu o 4,8 procenta v předchozím čtvrtletí.

Pro srovnání – Spojené státy si vedou mnohem lépe než unie. Jejich ekonomika v prvním čtvrtletí při použití srovnatelné metodiky výpočtu vzrostla, a to o 1,6 procenta proti předchozím třem měsícům. Meziročně vykázala také růst, a to o 0,4 procenta po propadu o 2,4 procenta v předchozím čtvrtletí.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek