Lídři zemí EU budou hledat řešení napjatých vztahů s Ruskem

24.05.2021
Euroskop, ČTK

O napjatých vztazích s Ruskem a dalších tématech zahraniční politiky budou dnes večer hovořit prezidenti a premiéři zemí Evropské unie. Během prvního dne mimořádného summitu v Bruselu povedou debatu o tom, zda přitvrdit kurz vůči Moskvě i s ohledem na současnou česko-ruskou diplomatickou při. Diplomaté neočekávají shodu na změně současné unijní strategie či přípravě nových sankcí, v závěrech se naproti tomu patrně objeví vyjádření solidarity zemím čelícím ruské agresivitě.

Část jednání dnešní summit věnuje také nedělnímu kroku Běloruska, které přinutilo přistát civilní letadlo prolétávající jeho vzdušným prostorem. Cílem bylo zatčení opozičního aktivisty a novináře, který byl na palubě. Krok okamžitě odsoudila řada evropských zemí.

Rusko v návaznosti na české zjištění o účasti ruské vojenské rozvědky na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích zařadilo Česko na seznam zemí, jež nejsou přátelské, a podniká vůči Praze další kroky. Český premiér Andrej Babiš bude na summitu volat po důrazném odsouzení ruského chování a nepřiměřených kroků vůči státům a představitelům EU. Návrh závěrů summitu počítá s vyjádřením solidarity a odsouzením ruského postupu. Se společnými konkrétními kroky jako například vyhošťování diplomatů, o něž Česko usilovalo, se však podle unijních činitelů nepočítá.

Předseda Evropské rady Charles Michel
Předseda evropských summitů Charles Michel v budově Evropské rady v Bruselu, kdy se v pondělí večer sejdou nejvyšší představitelé EU. Zdroj: Evropská rada

Šéfové států se patrně shodnou pokračování dosavadního přístupu vůči Rusku, který je kombinací tlaku na dodržování mezinárodního práva a spolupráce v oblastech společného zájmu. Zároveň šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella pověří analýzou, jak tyto principy v současnosti vůči Moskvě fungují.

Vedle Ruska bude dalším bodem pracovní večeře Británie, která začátkem roku definitivně opustila evropský blok a nové vztahy nefungují zcela hladce. Lídři členských zemí se chystají vyzvat Evropskou komisi, aby neváhala sáhnout k právním krokům, pokud nebude Londýn respektovat dohody o pobrexitovém uspořádání. Neshody mezi oběma stranami se v posledních týdnech objevují například v otázce kontrol zboží v Irském moři, práv rybářů z kontinentu na lov v britských vodách či práv občanů EU cestujících do Británie.

Na program večerního jednání se dostanou i boje mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás či aktuální příliv běženců zejména do španělských enkláv v Africe, přijetí závazných závěrů však summit v těchto bodech nechystá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek