Irsko obnoví mezinárodní cestování patrně v půli července

25.05.2021
Euroskop, ČTK

Irsko začne od poloviny července uznávat takzvané covidové pasy, které občanům ulehčí cestování po Evropské unii. Uvedl to dnes deník The Irish Times s odvoláním na informované vládní zdroje.

Irský ministr zdravotnictví minulý týden řekl, že vláda zvažuje zavést takzvaný zelený certifikát dříve než na konci července, jak původně kabinet zamýšlel. Důvodem je stupňující se tlak aerolinek a zaměstnavatelů na otevření mezinárodního cestovního ruchu.

Irsko podle agentury Reuters uplatňuje dosud nejpřísnější koronavirové restrikce v rámci evropské sedmadvacítky. Občany varuje před jinými než nezbytnými cestami do ciziny, uděluje pokuty lidem mířícím letecky na dovolenou a trvá na 14denní karanténě v hotelu po příletu z řady epidemicky rizikových zemí.

Covidový pas bude vydáván v členských zemích EU lidem očkovaným proti covidu-19, negativně testovaným na koronavirus či uzdraveným z covidu-19.

Detailní plány na obnovu zahraničního cestovního ruchu jakož i další rozvolňování koronavirových restrikcí v kultuře či pohostinství oznámí irská vláda v pátek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek