Začíná rekonstrukce zahrady Strakovy akademie

03.06.2021
Euroskop, ČTK

Reprezentativní charakter a kompoziční podobu, jakou měla v době svého vzniku na konci 19. století, má zahradě sídla vlády – Strakovy akademie, přinést v červnu zahajovaná rekonstrukce. Práce v zahradě u vltavského břehu budou trvat rok a kompletní rekonstrukce areálu bude stát téměř 80 milionů korun, informoval ve středu Úřad vlády. Cílem obnovy bude odstranění nešetrných zásahů z předchozích úprav, použita mají být moderní ekologická řešení.

Renovovaná zahrada by měla podle dřívějších informací sloužit k reprezentačním účelům, mimo jiné během českého předsednictví Radě EU v druhé polovině příštího roku. Kvůli pracím se premiér Andrej Babiš (ANO) se svou kanceláří přestěhuje na Hradčany do Hrzánského paláce, odkud už úřadoval několik měsíců před dvěma lety při výměně oken v hlavním sále Strakovy akademie. Na jak dlouho tomu bude nyní, není zatím určeno, uvedl na dotaz ČTK tiskový odbor.

„Zahrada bude uspořádána tak, aby mohla být pravidelně otevírána i pro veřejnost. Do konceptu byly zapracovány i výstavní plochy umožňující realizaci tematických výstav nebo workshopů, například mladých umělců. Obnova areálu bude navíc po dohodě s radnicí Prahy 1 provázána i s úpravami předpolí na Kosárkově nábřeží. Tím dojde nejen k administrativnímu zpřístupnění zahrady, ale i ke skutečnému funkčnímu provázání nábřeží Vltavy a parku Strakovy akademie,“ stojí v tiskové zprávě k podobě rekonstrukce.

Projektová dokumentace byla dokončena v roce 2019, výběrové řízení na zhotovitele stavby bylo zahájeno v červnu 2020 a ukončeno téměř po roce v květnu tohoto roku. Projekt úprav zahrady vypracoval Ateliér Krejčiříkovi. Kompoziční řešení je inspirováno stylem a dílem zakladatele zahrady Františka Thomayera a zvolená historizující koncepce prostoru odpovídá novobarokní architektuře budovy Strakovy akademie. Architekti použili podle úřadu vlády poslední trendy akcentující i ekologické aspekty provozování areálu, většina ploch má být řešena se záměrem udržet a zpracovat srážkové vody přímo v místě. Návrh hospodaření se srážkovými vodami je pilotním projektem dotačního titulu operačního programu Životní prostředí v prostředí státní instituce.

Úpravy zahrady navazují na rekonstrukci sídla vlády, která po téměř třech letech skončila v závěru loňského června. Obnova budovy stála 301,5 milionu korun. Veškeré úpravy se dělaly za provozu, jen kvůli výměnám oken v hlavním sále a kancelářích vláda několik měsíců zasedala v Hrzánském paláci.

Úřad vlády spravuje v Praze několik budov. Je zvykem, že v době po sněmovních volbách sídlí dosluhující kabinet ve Strakově akademii, nový premiér pověřený složením vlády v Hrzánském paláci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek