Zasedání Rady EU pro dopravu, telekomunikace a energetiku

03.06.2021
Úřad vlády

Dne 3. a 4. černa 2021 se v Lucemburku uskuteční první formální zasedání Rady EU pro dopravu, telekomunikace a energetiku (část doprava a telekomunikace) během portugalského předsednictví. Po roku a půl se bude jednat také o první prezenční jednání ministrů v této formaci Rady EU.

Doprava

První den jednání v části doprava jsou na programu legislativní návrhy zejména v letecké a pozemní dopravě, a to konkrétně přepracovaný legislativní balíček jednotného evropského nebe 2+ a směrnice o užívání najatých vozidel. Dále budou přijaty závěry Rady o stěžejní roli železnice a závěry Rady ke Strategii pro udržitelnou a inteligentní mobilitu. K této strategii, která byla vydaná závěrem loňského roku, povedou ministři rovněž politickou debatu. Diskuze se povede také o dopadech pandemie covid-19 na odvětví dopravy. V rámci jiných záležitostí bude česká delegace informovat o konání akci C-ITS Roadshow v Brně dne 4. června 2021. Na návrh litevské delegace je na jednání Rady zařazen i bod k incidentu, ke kterému došlo v běloruském vzdušném prostoru.

Telekomunikace

Druhý den jednání v části telekomunikace budou ministři diskutovat zejména o tématu „Digitální kompas 2030: Jak vytyčit cestu k digitální budoucnosti EU?“. Následně budou představeny zprávy o pokroku k nařízení o evropské správě dat a směrnici o opatřeních k zajištění vysoké společné úrovně kybernetické bezpečnosti v Unii. Portugalské předsednictví podá také informace o nařízení o respektování soukromého života a ochraně osobních údajů při elektronické komunikaci (nařízení ePrivacy), nařízení o roamingu ve veřejných mobilních komunikačních sítích v Unii a nařízení, kterým se stanoví harmonizovaná pravidla pro umělou inteligenci.

Autor: Beáta Fajnorová

Sdílet tento příspěvek