EMA zařadila nervové onemocnění GBS mezi vedlejší účinky vakcíny od J&J

23.07.2021
Euroskop, ČTK

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ve čtvrtek oznámila, že zařadila nervové autoimunitní onemocnění Guillainův–Barrého syndrom (GBS) mezi možné vzácné vedlejší účinky vakcíny proti covidu-19 od firmy Johnson & Johnson. EMA přitom analyzovala 108 případů tohoto onemocnění, nahlášených celosvětově ke 30. červnu. Expertní poradní orgán amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) pak uvedl, že u vakcíny nadále převažují její výhody nad případnými riziky.

Agentura EMA připomněla, že k tomuto datu dostalo vakcínu přes 21 milionů lidí.

Bezpečností výbor agentury došel po analyzování dostupných dat k závěru, že mezi vakcínou společnosti Johnson & Johnson a syndromem GBS může existovat příčinná souvislost. Zdůraznil však, že případy výskytu tohoto syndromu po očkování vakcínou amerického výrobce byly hlášeny velmi zřídka. Při uvedeném počtu případů a očkovaných se tento syndrom vyskytl u 0,0005 procenta lidí.

Vzhledem k podezření na spojitost mezi očkovací látkou a GBS u některých pacientů bude CDC nově ve svých materiálech nabádat pacienty, kteří již onemocnění v minulosti prodělali, aby nejprve zjistili, zda by si nemohli nechat aplikovat některou z jiných vakcín schválených v USA, tedy preparáty firem Pfizer/BioNTech nebo Moderna. CDC rovněž upraví materiály, které instruují lékaře ohledně toho, jak o očkovací látce informovat pacienty. Nové upozornění se objeví i v sekci často kladených otázek na webových stránkách střediska.

Společnost J&J včera v prohlášení uvedla, že výhody její očkovací látky převládají nad možnými riziky. Členové poradního orgánu CDC podle činitelky střediska vyjádřili silnou podporu tomu, aby se vakcína v USA nadále používala.

GBS postihuje periferní nervovou soustavu, způsobuje bolesti, znecitlivění a svalovou slabost. V nejzávažnějších případech může vést k ochrnutí, většina lidí se však z onemocnění zcela vyléčí, upřesnila EMA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek