Ministerské fórum EU – západní Balkán ve dnech 1. – 3. prosince 2021

01.12.2021
Úřad vlády

Ministerské fórum ve formátu ministrů vnitra se koná ve dnech 1. až 3. prosince 2021 v Brdu. Jedná se o pravidelné setkání, zpravidla jednou za rok s cílem posílit regionální spolupráci, dobré sousedské vztahy a podpořit pokrok zemí západního Balkánu směrem k evropské integraci.

Jednání se zúčastní ministři spravedlnosti a ministři vnitra zemí západního Balkánu, relevantní komisaři a agentury (EASO, FRONTEX, EUROPOL), zástupci Generálního sekretariátu Rady EU, a slovinského předsednictví. Francie a Česko se jednání zúčastní jako následující předsednické země. Agenda jednání je velmi široká a je rozdělena do několika bloků.

Jednání ministrů vnitra bude rozděleno do dvou částí. První část se zaměří na řízení migrace a ochranu hranic, druhá část bude věnována boji proti terorismu, extremismu a radikalizaci a také boji proti organizovanému zločinu.

Setkání ministrů spravedlnosti bude v první části věnováno diskusi o právním státu, reformách soudnictví a zlepšování systémů justičního vzdělávání, druhá část se zaměří na různé iniciativy a výzvy v oblasti digitalizace justice.

V neposlední řadě FR PRES představí své priority na následujících šest měsíců.

Pozice ČR

Na jednání vystupuje vedle unijních institucí jen aktuální předsednictví, které celé jednání řídí, a nadcházející předsednictví, které tam prezentuje své priority. Česko tedy nebude na jednání nijak aktivně vystupovat a zastává roli pozorovatele, jelikož příští ministerské fórum se bude konat na podzim 2022 během českého předsednictví (CZ PRES).

Česko dlouhodobě podporuje pravidelnou a intenzivní spolupráci s regionem včetně konkrétních výsledků politiky rozšíření, která má usnadnit jeho integraci do EU. Pro Česko zůstává integrace západního Balkánu do EU zahraničněpolitickou prioritou.

Autor: Euroskop, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek