Vláda schválila Zprávu o realizaci Národního programu reforem 2021

14.12.2021
Úřad vlády

Na jednání Výboru pro EU dne 13. 12. 2021 vláda schválila Zprávu o realizaci Národního programu reforem (NPR) 2021. Tato zpráva informuje o plnění opatření, které si vláda stanovila v NPR 2021 v rámci tzv. evropského semestru. Evropský semestr představuje pravidelný cyklus koordinace hospodářských a sociálních politik v EU, který má za cíl zajištění stability, konvergence a dobrého stavu veřejných financí v EU.

V souvislosti s hospodářskými a sociálními dopady pandemie COVID-19 však byl letošní evropský semestr přizpůsoben novým výzvám, kterým musí členské státy EU čelit. V rámci tohoto specifického semestru tak vláda předkládala Evropské komisi spolu s NPR 2021 i Národní plán obnovy (NPO), na základě něhož čerpá ČR podporu z nového Nástroje pro oživení a odolnost. Oba dokumenty schválila vláda dne 17. 5. 2021. Opatření v NPR 2021 vychází z národních a celoevropských priorit, ale také z aktuálních potřeb souvisejících s dopady pandemie v zasažených sektorech (jako například v cestovním ruchu a navazujících službách).

Naplňování priorit Národního programu reforem 2021

Spolu s aktuálními opatřeními reflektujícími dopady pandemie COVID-19 cílil NPR 2021 také na reformy v oblastech daňové politiky, podpory obnovitelných zdrojů energie či rekodifikace stavebního práva. V souvislosti se změnami v oblasti stavebního práva usilovala vláda o zrychlení a zefektivnění výkonu stavební agendy v ČR či urychlení povolovacích řízení. V červenci letošního roku byl schválen nový stavební zákon. V daňové politice si vláda stanovila za priority snižování administrativní náročnosti výběru daní, transparentní daňové prostředí, elektronizaci a boj proti daňovým únikům. V roce 2021 byl spuštěn projekt MOJE daně, přinášející vyšší komfort a moderní způsob elektronické komunikace daňových poplatníků s Finanční správou.

V roce 2021 byla odstartována podpora z Modernizačního fondu na podporu zelené transformace, který se zaměřuje na změnu palivové základny v teplárenství, výstavbu nových obnovitelných zdrojů energie či opatření směřující k energetickým úsporám a snížení emisí skleníkových plynů. Spolu s naplňováním národních priorit vláda neopomíjí ani dlouhodobé rozvojové cíle, ke kterým se ČR zavázala na mezinárodní úrovni – například Cíle udržitelného rozvoje (SDGs) přijaté Organizací spojených národů. Konkrétně tak Zpráva o realizaci NPR 2021 obsahuje specifickou kapitolu, která zhodnocuje příspěvek NPO k plnění SDGs.

Zpráva o realizaci NPR 2021 byla zpracována tradičně ve spolupráci s ministerstvy a dalšími orgány veřejné správy a projednávána s hospodářskými a sociálními partnery, kteří měli možnost návrh Zprávy písemně připomínkovat. V rámci přípravy Zprávy se dne 5. 11. 2021 uskutečnila také diskuse u kulatého stolu k naplňování opatření NPR za účasti zástupců státní správy, samospráv a tripartity. Výsledky diskuse pak byly zapracovány do finální verze Zprávy.

Autor: Tomáš Nalejvač

Sdílet tento příspěvek