Ministerstvo vnitra: Azyl od r. 2014 získalo 55 lidí z Ukrajiny

Azyl v Česku získalo za posledních osm let 55 lidí z Ukrajiny. Dalších 404 dostalo dočasnou ochranu. Celkem ministerstvo vnitra obdrželo od roku 2014 do konce loňska od Ukrajinců a Ukrajinek 3608 žádostí o mezinárodní ochranu. Vyplývá to ze statistických zpráv resortu o žadatelích.

V roce 2014 Rusko zabralo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo proruské povstalce na východě Ukrajiny, kde se od té doby bojuje. Moskva v posledních měsících shromáždila u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků. Panují obavy z ruského útoku, Rusko to popírá. Řada zemí teď stahuje z Ukrajiny své diplomaty a pracovníky. Náměstek ministra zahraničí a vedoucí pracovní skupiny k situaci ve východní Evropě Martin Dvořák (STAN) v pondělí ČTK řekl, že vnitro informovalo krizový štáb resortu zahraničí o připravenosti na případný větší nápor uprchlíků z Ukrajiny.

Z 3806 žádostí za posledních osm let jich žadatelé podali opakovaně 969. Ministerstvo vnitra většinu žádostí zamítlo, nebo řízení zastavilo. Azyl přiznalo 55 lidem. Dalším 404 poskytlo takzvanou doplňkovou ochranu, tedy dočasné útočiště. Získávají ho třeba právě lidé z válečných oblastí.

Nejvíc žádostí od Ukrajinců ČR dostala v roce 2015


Nejvíc žádostí úřady obdržely v roce 2015, a to celkem 694. Opakovaných z nich bylo 126. Nejvíc azylů udělilo vnitro v roce 2014 po anexi Krymu a bojích na východě Ukrajiny. Bylo jich 25. Nejvíc lidí získalo doplňkovou ochranu v roce 2015. Úřady ji přiznaly 174 Ukrajincům a Ukrajinkám.

V minulém roce lidé z Ukrajiny podali 377 žádostí. Opakovaných bylo 113 z nich. Vnitro loni vyřídilo celkem 425 případů, některé z předchozího období. Azyl neudělilo nikomu. Doplňkovou ochranu získalo sedm lidí.

Žadatelé o azyl nejprve putují do přijímacího střediska


Uprchlická zařízení spravuje vnitro. Nové žadatele o ochranu ubytovává v přijímacích střediscích, která není možné opouštět. V Česku jsou dvě zařízení – na ruzyňském letišti a v Zastávce u Brna. V nich jsou vstupní pohovory i lékařská vyšetření. Po vstupních procedurách se lidé přesunou do pobytových center, kde čekají na rozhodnutí. Tato střediska jsou v Kostelci nad Orlicí, Havířově, Bělé pod Bezdězem a v Zastávce u Brna. Žadatelé mohou bydlet ale i jinde, pokud odchod do privátu vnitro povolí.

Těm, kteří ochranu získali, slouží integrační střediska v Brně, Havířově, Jaroměři a Předlicích. V nich mohou lidé být nejvýš rok a půl. Za pobyt platí. Učí se tu česky, hledají si práci a bydlení. Využívat je pak možné 13 center pro podporu integrace v krajských městech, shrnulo vnitro.

Migranti, které zadržela bez řádných dokladů policie, putují do tří zařízení pro zajištění cizinců v Bělé, Vyšních Lhotách a Balkové. I tady mohou o mezinárodní ochranu požádat. Podle evropských pravidel by měl cizinec žádost podávat v první zemi EU, do které se dostal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek