Počet žadatelů o azyl v EU se loni zvýšil na úroveň z doby před pandemií

Počet žadatelů o azyl v Evropské unii se loni zvýšil o třetinu na 617.800, a vrátil se tak na úroveň z let před nástupem pandemie covidu-19. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila unijní azylová agentura EUAA. Nejvíce žádostí o azyl loni podali lidé z Afghánistánu a Sýrie, trojnásobný počet žádostí o azyl oproti roku 2020 přišel od občanů Běloruska.

Podle EUAA se loni podstatně zvýšilo množství Syřanů a Afghánců, kteří hledají v unii ochranu. Syřané podali 106.000 žádostí, nejvíce od roku 2016. Žadatelů z Afghánistánu bylo 97.800, tedy dvojnásobek oproti předchozímu roku.

Zhruba každá 23. žádost o azyl vzešla loni od nezletilých migrantů, kteří do Evropy doputovali bez doprovodu, což je nejvíce od migrační krize v roce 2015. Polovina dětí a mladistvých bez doprovodu pocházela z Afghánistánu.

Úřady v 27 unijních zemích, Norsku a Švýcarsku loni rozhodly v první instanci o 523.000 podaných žádostech, nárok na azyl uznaly u 35 procent žadatelů. Nejúspěšnější byli žadatelé z Eritreje, Jemenu, Běloruska a Sýrie. U Afghánců úřady loni uznaly nárok na azyl celkem v 61 procentech případů, na konci roku po ofenzivě Tálibánu se však poměr úspěšných žadatelů zvýšil na 90 procent.

Zdroj: ČTK, Pixabay.com

Sdílet tento příspěvek