Prohlášení vysokého představitele EU o ruské invazi na Ukrajinu

EU důrazně odsuzuje nevyprovokovanou ruskou invazi na Ukrajinu. Stejně tak odsuzuje zapojení Běloruska do takovéto agrese a vyzývá k dodržení mezinárodních závazků.

Vysoký představitel dál vyzývá prezidenta Putina, aby okamžitě zastavil ruské operace a bezpodmínečně stáhl všechny síly a vojenskou techniku z Ukrajiny. Podle prohlášení nese Rusko plnou odpovědnost za tento neospravedlnitelný útok na Ukrajinu, rovněž nese zodpovědnost za všechny ztráty na životech, které způsobí a za své činy se bude zodpovídat.
Ruský útok na Ukrajinu je zásadním porušením mezinárodního práva a základních principů, na kterých je vybudován mezinárodní řád. EU spolu s transatlantickými a podobně smýšlejícími partnery se sjednotila v bezprecedentním úsilí o dosažení diplomatického řešení bezpečnostní krize způsobené Ruskem. Rusko tyto snahy neopětovalo a místo toho se jednostranně rozhodlo pro vážnou a předem promyšlenou eskalaci.
EU od počátku a na nejvyšší politické úrovni jasně dávala najevo, že jakákoli další vojenská agrese proti Ukrajině bude mít obrovské důsledky a vysoké náklady. Rusko by nemělo pochybovat o tom, že EU zůstane rozhodně jednotná, když bude podnikat další kroky v úzké koordinaci s partnery.

Sdílet tento příspěvek