Reakce EU na dění na Ukrajině

Ministři EU se na svém zasedání 3. a 4. března jednomyslně shodli na zřízení dočasného ochranného mechanismu v reakci na příliv vysídlených osob z Ukrajiny.

Ministři se dohodli na aktivaci směrnice Rady 2001/55/ES ze dne 20. července 2001 o minimálních standardech pro poskytování dočasné ochrany v případě hromadného přílivu vysídlených osob a o opatřeních podporujících rovnováhu úsilí mezi členskými státy při přijímání těchto osob a nesoucích její důsledky.

To umožní členským státům EU nabídnout lidem prchajícím před konfliktem na Ukrajině vhodnou reakci na jejich situaci. Oprávněným osobám bude přiznán status ochrany podobný statusu uprchlíků v kterékoli zemi EU na dobu jednoho roku, kterou lze prodloužit.

Toto rozhodnutí odráží plný závazek Evropské unie projevit solidaritu s Ukrajinou a splnit svou povinnost vůči obětem této neospravedlnitelné války.

Bylo dohodnuto, že kroky Ruska představují takové porušení mezinárodního práva a mezinárodních dohod, že odůvodňují volbu několika členských států, aniž by bylo dotčeno posouzení případ od případu, nezpracovávat žádosti o spolupráci v trestní věci předložené Ruskem a Běloruskem.

Ministři se shodli, že je nezbytné bojovat proti beztrestnosti. Proto se všechny členské státy spolu s dalšími asi deseti partnerskými státy rozhodly společně postoupit situaci na Ukrajině Mezinárodnímu trestnímu soudu podle čl. 14 odst. 1 Římského statutu s cílem urychlit zahájení vyšetřování žalobce ICC uvítal. Obdobně byla vítána i opatření přijatá některými členskými státy v souvislosti s dokazováním, zejména v souvislosti s přijímáním uprchlíků z Ukrajiny. Ministři společně připomněli svou podporu postupu Mezinárodního trestního soudu.

Finanční sankce uvalené na ruské oligarchy vedou ke konfiskacím v členských státech EU. Měla by být přijata opatření k zajištění toho, aby tyto sankce byly účinné, v případě potřeby z trestního hlediska, zejména zintenzivněním úsilí v boji proti praní peněz.

Evropská unie bude i nadále dělat vše, co je v jejích silách, aby pomohla Ukrajině a obětem války. Ministři o tom měli možnost ujistit své ukrajinské protějšky během videokonference. Tváří v tvář této krizi v srdci našeho kontinentu Evropané reagují jednotně a solidárně.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality