Středoevropské země vyzvaly EU, aby udělila Bosně status kandidáta

Pět středoevropských zemí včetně České republiky vyzvalo Evropskou unii, aby udělila kandidátský status Bosně a Hercegovině. Učinili tak na včerejším zasedání skupiny zemí C5 v Budapešti, kterého se kromě ministra zahraničí hostitelského Maďarska zúčastnili také šéfové diplomacií Česka, Slovenska, Rakouska a Slovinska. Informovala o tom agentura DPA.

„Jde o signál našich vlád, že západní Balkán je pro EU důležitý,“ řekl rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg. Kandidátský status by Bosna měla podle něj obdržet pokud možno ještě během českého předsednictví v EU, tedy ve druhé polovině tohoto roku. Český ministr zahraničí Jan Lipavský a jeho resortní kolegové na zasedání v maďarské metropoli vyzvali, aby se tato otázka dostala na pořad jednání říjnového summitu EU.

Na červnové vrcholné schůzce lídři EU udělili status kandidátské země Ukrajině a Moldavsku. Bosna, která stále trpí následky války z let 1992 až 1995, tuto výsadu navzdory podpoře několika členských zemí v čele se Slovinskem nezískala.

Šest zemí západního Balkánu se nachází v různé fázi integračního procesu. Ze západobalkánských zemí nemá kromě Bosny kandidátský status už pouze Kosovo. Tato bývalá jugoslávská republika se dlouhodobě zmítá ve vnitřní krizi, která hrozí vyústit v rozpad republiky. Debaty v rámci unie o znovunastartování procesu rozšíření na západní Balkán oživila válka na Ukrajině a s tím související obavy z možné destabilizace celého regionu.

Skupina zemí C5 vznikla v roce 2020 původně za účelem posílení regionální spolupráce v souvislosti s pandemií covidu-19. Jednání v Budapešti bylo první od začátku ruské agrese proti Ukrajině.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek