Nejvíce čtou zprávy na internetu Finové, Češi a Litevci, tvrdí Eurostat

Zhruba tři čtvrtiny uživatelů v Evropské unii sledují na internetu zpravodajské portály a weby novin, magazínů a dalších médiích. Nejvíce se v unii na internetu informují Finové, Češi a Litevci, nejméně pak Rumuni, Němci či Francouzi, uvedl ve své zprávě evropský statistický úřad Eurostat. Ve srovnání s rokem 2016 se ale popularita informační portálů příliš nezměnila.

Zhruba 90 procent obyvatel ve věku 16 až 74 let v roce 2021 použilo alespoň jednou za tři měsíce internet a 80 procent obyvatel tak učinilo denně. Nejčastěji používali internet obyvatelé Dánska, Irska či Lucemburska, nejméně pak Bulharska.

Jednou z nejoblíbenějších aktivit na internetu je čtení zpráv a sledování zpravodajských webů. Činilo tak 72 procentů uživatelů internetu a oblíbenějšími aktivitami byly jen různé druhy komunikace s dalšími lidmi či vyhledávání informací o zboží a službách.

Počet lidí, kteří se informuje skrze informační portály a stránky médií, se ale v EU velmi liší. Tento druh obsahu vyhledává na internetu 93 procent finských uživatelů a 92 procent Čechů a Litevců. Naopak v Německu čte zprávy na internetu pouze 62 procent uživatelů, ve Francii 63 procent a v Rakousku 69 procent. Nejnižší podíl však vykazuje Rumunsko – pouze 59 procent.

Nadprůměrně se v Evropské unii informují na internetu muži a lidé žijící ve velkých městech. Zhruba 85 procent lidí s vysokoškolským vzděláním sleduje zpravodajské weby, zatímco mezi lidmi se základním vzděláním podíl klesá na 57 procent. Nejpopulárnější jsou zprávy na internetu mezi lidmi ve věku 25 až 54 let.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek