Síkela očekává politickou dohodu EU na opatřeních proti vysokým cenám energií

Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela před schůzkou se svými protějšky ze zemí Evropské unie vyjádřil přesvědčení, že Rada EU dnes najde politickou dohodu na trojici krizových opatření proti vysokým cenám energií. Také očekává, že ministři vyzvou Evropskou komisi k předložení dalších návrhů, zejména ohledně snížení ceny plynu. Debata o způsobu jejího zastropování podle něj bude „následujícím bodem agendy“.

„Domácnosti i průmysl čekají, že ta pomoc přijde okamžitě. A já jsem pevně přesvědčen o tom, že všichni ministři si to uvědomují a že dnes schválíme konkrétní opatření tak, aby mohla být implementována co nejrychleji,“ řekl Síkela novinářům při příchodu na mimořádnou radu k energiím.

Podobně se vyjádřila eurokomisařka zodpovědná za energetiku Kadri Simsonová, která si od dnešního jednání slibuje „další potřebný krok v boji s touto energetickou krizí“. Po dosažení politické dohody podle ní budou opatření rychle zaváděna do praxe.

Zástupci členských zemí unie se chystají dát zelenou dramatickým intervencím na trhu s energiemi, ve snaze zmírnit dopady současných vysokých cen na spotřebitele. Krizový balík zahrnuje stanovení limitu pro příjmy dodavatelů elektřiny vyráběné levnějšími metodami, především z jádra a obnovitelných zdrojů, a současné přerozdělování příjmů nad hranicí 180 eur za megawatthodinu (MWh). Dalšími body jsou nejméně 33procentní daň na mimořádné zisky dodavatelů fosilních paliv a zavedení povinných úspor elektřiny v hodinách s nejvyšší spotřebou.

Podle Síkely se EU u této „záplaty“ nesmí zastavit a musí pracovat na dalších opatřeních. „Očekávám, že ministři požádají komisi, aby přišla se seznamem textů pro implementaci, a to s jasným harmonogramem,“ řekl.

Mnohé unijní země v této souvislosti volají po návrhu k plošnému zastropování velkoobchodní ceny plynu. Komise se zatím zdráhá touto cestou vydat a varuje před riziky takového postupu. Místo toho prosazuje vyjednávání s dodavateli plynu považovanými za spolehlivé a už dříve odmítnuté zastropování ceny ruského plynu.

Komisařka Simsonová dnes uvedla, že EU nemůže přistupovat stejně k Rusku a k „důvěryhodným partnerům“. Komise je podle ní připravena předložit návrh celounijního stropu na cenu zemního plynu používaného k výrobě elektřiny.

Členské státy už na předchozí energetické radě 9. září komisi pověřily přípravou cenového stropu na plyn. Podle Simsonové je nicméně potřeba další diskuse, než unijní exekutiva předloží konkrétní návrh. Postup komise hájila tím, že různé země očekávají různá řešení a že komise musí najít cestu přijatelnou pro všechny.

Síkela uvedl, že strop na cenu plynu dnes „není na stole“ a že EU se k otázce bude muset vrátit. „Očekávám, že to bude následující bod agendy,“ uvedl.

Zdroj: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek